Monday, March 8, 2010

Fritsud ja Blondiinid e. Eesti - Läti ühisfilm

Alustuseks:Pealkirjas mainitud filmi tahtsin näha kohe, kui sellest kuulsin, sest aeg-ajalt esineb ka minul naiivsushoogusi ja reaalsustaju kadumist ning ma tõesti loodan, et baltimaade kinutööstused suudavad kunagi midagi vaadatavat välja pritsida.
Noh, pettuda tuli mul ka seekord, sest nagu kohalikule filmikunstile kombeks on, hüpati ka siin liigse kunstiprodutseerimise ja mitmekülgsuse esitamisega mittehakkamasaamise sohu ning sealt välja pääseda loomulikult ei üritatudki.

Mis toimus..

Ülepunnitamine ning poolel teel seismajäämine miljöökujunduses oli vast kõige ropum asi kogu filmis. Eriti häiriv oli üks saksa sõdurimundris tolbajoob, kes oma olekuga rääkis risti vastu peamistele põhjustele, et miks need Balti näitlejad fritsudena silmapaistvad ja välisvaenlasekuvandina nii usutavad olid.
Keskel sissetoodud "ülekuulamiskamber" oli ka puhas idiootsus või siis oleks tulnud vähemalt teeneline laulujuht  - Mart Sander - ülekuulajarollist minema kupatada.
No offence Mart
, aga vale karakter- väga vale.
Pealegi ei tulnud ka siinkohal mitte kellegile pähe, et peaks poolel teel edasi liikuma ning ülekuulaja kombel mingeid teravaid küsimusigi esitama, mitte roosas ürbis näitlejal jahvatada laskma. Monoloogideks oleks nõukaaegse sisustusega pelmennaja palju paremini sobinud.

Aktuaalsete lähis- ja sisepoliitiliste teemade suvakorras sisseviskamine tundus ka selge ülepakkumisena, ehkki tunnistan, et korraks turgatas küll pähe seos lähiümbruslaste poolt mängitud filminatside ja idanaabrite kõnepruugis oleva sõna fashist kui baltlase sünonüümi kohta, aga sel juhul oleks pidanud teemat juba rohkem käsitlema, mitte seda poole filmi pealt veega alla laskma või veel parem - jääda balti natsi-näitlejatest rääkiva dokumentaalfilmi raamidesse, mitte üritada eestlaste kombel, tuhande asja korraga kokkumätsimise teel järjekordset kinematograafilist umbluud genereerida.

Kokkuvõtteks:


Njahh, teema oli huvitav ning minu teada pole seda ka varem käsitletud, aga arusaamatu tahtmine dokumentaalfilm palaganiga pooleks teha riisus vahu alt viimasegi õlle ning manin veel, et teise poole peal vaatasin mitu korda, et kui kaugele film omadega jõudnud on ning enamus viimasest veerandist oli suisa talumatu lindivenitamine.

Hinnang:

Eesti-Läti dokumentaalfilmina: 2/5 e. Eesti-Läti ühistööna valminud dokumentaalfilm.
Dokumentaalfilmina: 1/5- õppefilm sellest kuidas huvitavat ja originaalset teemat mitte ära kasutada ja produkt lõpptulemusena pooles purjes põhja lasta.

Kokku:3/10 - ainus väärtus kogu filmis on kaadrid vanadest filmidest ning kui arvestada, et need moodustavad filmist umbes kümnendiku, siis on kolm punkti kuradi hästi antud.

Fritsud ja Blondiinid(2008)
Eesti-Läti
R: A. Tammiksaar
S: A.Tammiksaar, J.Kilmi

IMDB: 6.2/10(26 votes)

PS. Kui keegi teab veel mõnda mitteametlikku arvustust selle kohta, siis hõigake kommentaariumis. Piisab ka ainult blogi või lehekülje nimest.



Sry , lätlaste ja leedulaste jaoks ruumi ja viitsimist ei jätkunud, aga see-eest võivad kõik Leedu filmiblogijad riputada üles pildid ainult leedu näitlejatest ja lätlased fakk ohv! :)

11 comments:

Metsavana said...

Vaatasin fritsud ise läbi nii, et kerisin mölakohad ja veiderdamised edasi ning vaatasi vaid katkendeid vanadest filmidest. Kaadrid kus Ervin Abel punkris istus ning Tõnu Aav partisani peale lõugas, et kuhu raadiosaatja peitsid näru olid küll väga vinged ja tekitasid tõsist huvi need filmid välja kaevata ja läbi vaadata.

Kalmsten said...

jeeeehhhhh...sama siin kamerad, sama siin.
Ma ei visanud seda kinupilti prügikasti sellepärast, et seal on filmide nimed kirjas...hea vaadata ilma netti ronimata.

Kalmsten said...

uhhhfff...ja ühesilmne SS-mõrtsuk Eve Kivi....

Metsavana said...

Ma nägin teda mitu päeva unes!

Kalmsten said...

Panin nüüd pildi ka üles, saad välja printida, ilma, et filmi peale aega peaks raiskama..;):)

Metsavana said...

Kurat ma mõtlen, et see dokk oleks märksa parem olnud kui klippe filmidest olnuks enam ja välja oleks roogitud kogu see piinlik palagan ehk lastud vanadel meestel niisama mikrofoni enda lugusid pajatada.

Kalmsten said...

Enam vähem olen sinuga nõus, aga näitlejad oleks võinud siis paigutada mõnesse nõukahõngulisse viina ja šašlõkkiurkasse.
See pidulik auhinnagala tekitas piinlikust, sest võltsglamuur ja vaese-mehe-dekoratsiooni olid kohutavad ja tekitasid ebamugavustunnet.
Aga jeh...Enamus osas filmikaadreid + filmindajate/näitlejate möla, pikuti 10-15 minutit suures plaanis /filmindajate/näitlejate juttu, päevapoliitika välja, loll teemaarendus "kas tunnistate ennast süüdi baltlase, kui fashisti stereotüübi loomises?" gaasiahju ja kokku oleks igati korralik dokerdis tulnud.

Praegune versioon oli, aga labane, mujalekalduv ning Eesti NSV Meelelahutuskunsti filmikunstiosast pajatava dokumentaalfilmina, sama väärtuslik kui Meie Mehe Greatest Hitsid või Trubetsky ja Savisaare pungiraamatud.

Metsavana said...

Jup, seda auhinnavärki ma pidasingi palagani all silmas, vanad oleksid võinud kas kodus köögitaburetil istudes juttu veeretada või siis nagu sa pakkusid mingis viinaurkas koos jaurata.

Päevapooliitika teema õnnestus mul paistab täielikult mööda kerida, jess.

Kalmsten said...

Sa jäid ilma Riia kesklinna ja pronksijebaa kaadritest ning nendega kaasnevast venelaste hordist, kes kollektiivselt silmi punniajades "Fashistõõ!!!!" röökis...
Tõmba kohe alla või kärsatan plaadile ja toon poole tunni jooksul ära !!!???

Arsio mio...

Metsavana said...

Kuule ta on mul ka veel alles, et filminimesid vaadata ja üritada neid hankida.

Kalmsten said...

hahahha... FTW!!!