Sunday, August 22, 2010

Падение Берлина (1949) e. drafttolkneja* talvehämarusest


Ettesõna

Filmi nägin ma puhtjuhuslikult mingi vene telekanali pealt 90-te aastate lõpusirgel ning peale seda muutus see üheks minu lemmikuks ja Top-3 omandamisobjektiks.
See tähendab perversemas üldvõtmes, et aastaid sai kulutatud erinevate foorumite uksi, tegeletud verbaalsete minetisooritustega erinevate filmigurude aadressil, kuid tulemusi polnud ette näidata mitte üheltki rindelt.
Kuid läks nagu tavaliselt, ehk just siis, kui viimnegi lootus oli kadunud ja edasi lootmiseks polnud enam eriti tahtmist - kuna kirgastav mälupilt kaunist filmist oli meeltest kustumas - jõudis lõpuks pidu ka minu öuele.
Nimelt suutis Metsavana kuskilt - kurat teab mis foorumist -mainitud kinu üles leida ning suurejoonelise laupäevaku raames, ehk hetkel mil Kole-Jaanus, Ouve, O'u-Calv'r ja ülejäänd 40 X 40 röövl.. khm... blogimaffioosot kuskil kolhoosipõllal lumeingleid tegid ja kolhoositare oma januliste pilkudega kostitasid, istusid kultuursemad inimesed Metsavana flatti maha, katsid põranda ajalehtede ja ajalehed napsupoolisega ning asusid pipra ja lauahalja lonksude (+ äädikastatud sibulakurgi ampsude ) saatel 1949-l aastal valminud suurteost vaatama.

Anna mulle toopi, Vanemuine


Selleks, et mitte alkoholikuradiga väga lähedastesse suhetesse astuda, otsustasime, et klõmmi võtame ainult siis, kui mõnda ajaloolist ja tähtsat tegelast näidatakse.
Kusjuures, pean aususehuvides mainima, et unustasime pitse liigutada nii peategelasest terasesulatamise maailmarekordi omaniku NL-i kangelaseks kroonimisel, kui ka temale lisandunud kahe seltsimehe esmakordsel näitamisel. Muuseas, nendega võitles ta ennast Moskvast kuni Reichtag-i katuseni, et siis - terasesulataja/lipuheiskaja.
Nuh ja kui juba ülestunnistamiseks ja aususeks kätte läks, siis mainin veel, et tegime erandeid veel poolele Punaarmee kindralstaabile ning mõnedele äratuntamatutele III Reichi tippninadele, sest erinevaid prominentseid tegelasi hakkas vahepeal sisse sadama nagu roosasi kärbeselevante jõhkramat sorti deliiriumi ajal.
See selleks, vahepal liitusid veel meiega töölaagrist pagenud Isa Pjotr ning sm. Kristjan jr, aga aitab ehk juba sellest isevärki viinapõrandkonna kirjeldusest.

Film....

...siis räägib meile seksivaese kuid see-eest topeltkangelasliku loo kangelastöölise ja litsaka kooliõpetaja vahelisest armastusest ning seda siis Suure Isamaasõja foonil - toppides sinna sisse meisterstrateegi ja suhtenõustaja Jossif Vissarjonovitš Stalini tegemisi, Adolf Aloisovitši tembutamisi ning näpuotsatäite kaupa ka kõiki teisi natsipealikke, kapitalistlikke imperialismikangelasi ning muud ette- ja tahajuhtuvat sodi.
Vaimsus ja kallutatus on muidugi Punaarmee ja selle juhtkonna suunas ning see garanteerib ka filmile korraliku huumorivarjundi. Muidugi eeldusel, et vaataja on suuremate ajaloo- ning sõjandusteadmistega kui keskmine sägakala.


H: 9/10 e. ma ei viitsi siia taha midagi selgitavat/õigustavat kirjutada.


______________________________
___________________________
*Drafttolkneja - post mis pole lõpetatud/avaldatud vaid on jäetud draftenraumi "paremat aega ootama" - enamasti seda paremat aega ei tule.

PS: Pildid - poster v.a. - varastasin kõik Metsavanalt, tänud talle kergelt antud vargusloa eest.

PPS: Post on 90 % ulatuses kirjutatud Novembris/Detsembris 2009 -l aastal, peadlõhestavas pohmellis ning seetõttu ei peagi kogu jutt eriti senssi meikima, aga katsuge sellest sõnamulinast ja kirjamärgipõrgust kuidagi viisi aru saada.
EDU!



2 comments:

Kalmsten said...

yeeah, but what about erection and stuff?

Anonymous said...

Привет Предлагаю обмен ссылками (постовыми) вашего блога realmnc3.blogspot.com с моим.
Заранее благодарен за ответ.
С уважением, Александр.