Friday, October 1, 2010

Black Death






Alustades


Häid filme tehakse, vastavalt traditsioonidele, ikka ja jälle harva ning enamus ajast veel harvemini ning häid ajaloofilme tehakse nende samade nikastanud kommete järgi veel harvemini.
Ega MNC viimasel ajal neid eriti vaadata ei julgegi, kuna peale Valhalla Risingut on paar läbinisti debiilset roimalinti silme eest läbi vuhisenud ning seetõttu seisis ka Black Death peaaegu 2 kuud HDD- l, oodates, millal mainitud gentleman piisavalt julgust kogub, et see pleikasse lükata.

Ennemuistsel ajal

Musta surma nimeline katk rabas keskajal hauda rohkem inimesi kui Poola piim, Läti seagripp või kohalik mustlaspealik seda sama ajaga teha suudaks. Inimesed naelutati oma kodudesse kinni, sügelevaid kaenlaaluseid kardeti kui katku ning tuleriitadel särisesid nõiad ja muud Keskerakondlaste sünonüümid. Kirbud aga aina kalpsasid ringi ja hammustasid - huvitav aeg ühesõnaga, kui ennast hiinapäraselt väljendada.

Filmist siis ka

Filmi tegevus toimub selle sama jumala (või saatana) saadetise kõrghooajal ning keskendub katku kärvavate inimest efektirohkete viimsete piinade näitamise asemel hoopis noorele mungahakatisele, kes selleks, et saaks kloostriseinte vahelt oma göörlfrendiga hoorama minna, kaupleb ennast teejuhiks kogemustega nõiakütile ning tema kambale.
Kohalikule piiskopile on nimelt teada, et kaugel metsa ja soo taga asetseb üks küla, kus katku pole ning osteloomulikult on teoloogiliselt lubjastunud idioodid teinud sellest järelduse, et sealkandis peab üks surnumanaja tegutsema, seega - õlitagem raudne neitsi ning siis tikud tasku ja minekule.

Ise arvan siis nii

BD puhul on siis tegemist müstikaseguse ajaloofilmiga, mida võib vaadata ka kristliku propagandafilmina, ehkki see nõuab eelsuunitlust/soodumust, sest film ise selleks põhjust ei anna* ning hoolimata alguses veerema hakanud tüüpstsenaariumist, on tegemist kuradi hea kinoga.
Alguses häiris see, et suure katku ajal oletatavasti valitsenud musta meeleolu ja sünget surmaõhkkonda polnud suudetud edasi anda, aga asja arenedes sai selgeks, et seda polnud eriti taotletudki, kuna Must Surm ise on ainult kolmanda järgu kõrvalosatäitja rollis.
Otseloomulikult alustasin ma filmivaatamist nn puhtalt lehelt, teadmata sellest mitte midagi muud peale filmi nime ja selle, et tegemist ei ole ameerika suurte kinoekraanide kinoga.**

Film jooksis sujuvalt, kordagi mahakäimiselemente ilmutamata ning kogu aeg surusin endas maha erinevaid spekulatsioone filmi lõpu suhtes, kuna kuskilt sisimast kerkis esile aina suurem ja suurem tunne, et hoolimata paarist klišeest, mõnest tühisest möödalasust ja keskele lükatud kohustuslikust madistamissteenist *** läheb kogu krempel aina paremaks ja paremaks, muuseas - ja nii ta läkski.


Hinnang numbris, lisamölas:

Ajalootaplusfilmina: 3/5 - tee mis tahad, aga taplusfilmina ma seda vaatama hakkasin. Suuremaid konflikte oli aga ain't üks, kuid see oli see-eest igati heal tasemel. Puudus nimelt Sininäost alguse saanud lahinguaegne jäsemetesadu ning kehval tasemel kaameratöö oli korvatud hea madinakoreograafiaga.

Ajaloolisromantilise müstikafilmina: 5/5 ehk ajalugu oli vastuvõetav ja lovestoorit oli täpselt niipalju, et usutav tundus ning läägeks ei läinud, pluss igatepidi pandav müstikaosa.

Kokku: 8/10 ehk soovituslik antud filmižanri fännidele ning ega ta neid teisigi hammustada tohiks.


Joonealused________________________
*
No krt, teatud usuringkonnas peetakse isegi 30o-t Bushi adminstratsiooni loodud Iraagi sõja propagandaks.

**
Pidasin seda muuseas jänkistanis toodetud bekat-iks.

***
High-Five realistlikuima Morgensterni eest viimase aja kinodes.

Mujal:


Treiler on nagu nad tavaliselt ikka kipuvad olema, ehk siis eksitav.


5 comments:

Rents said...

"Alguses häiris see, et suure katku ajal oletatavasti valitsenud musta meeleolu ja sünget surmaõhkkonda polnud suudetud edasi anda."

Suvaline totter fakt - must meeleolu kestab väga lühikest aega, samas kui katkuhoog võis kesta kuni paar kuud. Väidetakse suisa, et nii kui kuskil katk puhkes, hakkasid linnainimesed varasemast rohkem pidutsema, et nö viimast võtta. Nii et igapäevaelus olid inimesed ehk küünilisemad, aga ei pühkinud sugugi mitte kogu aeg pisaraid.

Kalmsten said...

Esitkes, kuna katkumöll oli kõige teravamalt tuntav tihedamalt asutatud linnaosades, ehk vaesemates linnaosades, siis on see pidutsemisevärk natule kahtlane. Teiseks- ma ju kirjutasingi, et oletatavasti.
Kolmandaks - katku peeti ju jumala saadetud kättemaksuks - see oleks pidand minu arust tollased religiooniajastu inimese parajasse masendusse ajama.
Neljandaks- üleliigseid füüsilisi kontakte üritati vältida igas võimalikus varandis, kuna kuidas katk inimesel inimesel levib oli üldjoontes teada.

Kalmsten said...

Aga filmi ennast soovitan süll küll vaadata, tõsiselt hea kraam.

triintaada said...

Tõsiselt hea see nüüd küll polnud, aga mitte halb kah. Vaadatav, loos säilib parajalt põnevust ning huvitavust.
Päris kristlik propanganda ei olnud, sest keskajal oligi ju see maailmapilt, et kristlus on kõik ja ülejäänud on paganad, muud lihstalt ei aksepteeritud. Kristlus küll võitis siinkohal, aga samas, ega need nö paganad just ka väga leebed sellid ei olnud:D
Film ise saaks kõige rohkem 5/10-st minult. :)

Kalmsten said...

Kristlikus propagandas on seda siin -seal süüdistatud.
Umbes, et nõiaküttide puhtaks pesemine vms ja võimalik, et veel miskit.

Muuseas, esimene mu tutvusringkonnas kes selle suunas nii keskpärase(5/10) hinnanguga on esinenud..hehh...lahe, aga medalit selle eest ei saa.