Wednesday, July 6, 2011

Dr. Strangelove, ehk kuidas ma lõpetasin muretsemise ja õppisin armastama pommi



Kuna hõikasin eelmises postis välja, et mu lemmikkomöödia on Noises Off, siis mõtlesin, et peakski nüüd mõned vähem, aga siiski lemmikumad üle vaatama ja ka nendest kirjutama - umbes nagu saripostitused või nii, aint eeldatavalt mitte eriti järjepidevad ning ühtlustamata intervallidega.


Dr. Strangelove

....on komöödia, mille tegevus paigutub Külma sõja pakaselistesse päevadesse, ehk aega mil võidurelvastumine oli täies hoos ning kogu filmisisene superjant hakkab pihta sellest, et üks Ameerika tärniline kindral läheb hulluks ning käivitab"Plan R-i".

Plan R

.."on/oli" (Tuuma-)vastulöögi plaan, mis erinevalt muudest tuumalöökidest ja hävitusliikidest ei vaja presidendi, ega praktiliselt mitte kellegi luba. Mõeldud on see, siis sellisteks puhkudeks, kus evil commy-d on juba avapaugu andnud, side on katkenud ning üldiselt võib seda iseloomustada kui meeleheitliku vihakarjet teemal, et: "Me välistame iga hinna eest võimaluse, et te raisad meist väiksemate kaotusteta välja tulete!"
Plan R-iga on aga see lugu, et selle katkestamine on võimalik ainult isiku poolt, kes selle käiku lasi ning jama on veel ka selles, et Ameerikamaa president ei ole üldse mingisugusest tuumakonfliktist huvitatud, ehkki....eduvõimalus on ju olemas ja kuna ..
Igastahes, ei ja lennukid on õhus, 20 minuti pärast kurjuseimpeeriumi radaritele nähtavad ning ülisalajasse warroomi* kogutakse Ameerikamaa helgemad pead, Nõukogude liidu suuraadik ja telefonitsi ka sama riigi teeneline, kuid kergelt napsune Rahvasaadik.
Seda siis kaugeltki mitte selleks, et maailmalõpu eel paar pitsi võtta, vaid, et kõik ilusti "ära klattida" ja rahus edasi sõjakülmetada.
Ära klattimise vajadus saab kõigile veel eriti selgeks, siis kui selgub, et Sotsialismi kantsil on -lisaks elementaarsele tuumavastulöögile - veel palju hullem trump varukas ning vähemalt korrakski saab valitsema kahe suurvaenlase vahel üksmeel.



H: 9/10 e. selline mõnusalt ülijabur komöödia, mille esmakordsel vaatamisel lipsasid mu kaunite huulte vahelt välja küsisõnade värdmoodustised nagu "Kuidiks ?" ja "Midas ?". Teist korda oli vaatamiselamus küll leigem, aga kuna muie püsis suunurgas ja katkes vaid paaril korra, ehk hetkeil mil ma naerma hakkasin, siis ma ei leia, et selle väärtus kuidagi kahanend oleks.


* Kui ma ei eksi siis see warroom-i teema läks ameerikas avalikkuse huviorbiiti ja kui ma nüüd ka ei eksi, siis kirjutas sellest lähemalt Full-Nuclear-Metsavana, aga ma jätan endale õiguse eksida.
EDit: Sellest rääkis hoopis XIPE ja tegi seda Metsavana posti kommentaariumis.

Full-Nuclear-Metsavana: 10/10
Mukk: 9/10
Xipe: 9/10

Filmiveeb: 7,9/10
IMDB: 8,6/10

Peale filmi vaatamiseks siis:

Inside the Making of Dr. Strangelove

(+ youtube playlist link)

3 comments:

GuidoMukk said...

Üks mu sõber peab seda üheks parimaks filmiks mis eales tehtud. Ja tal on ka võib olla õigus.
Tegu pole vaid komöödia ja geniaalse tööga, vaid tegu Filmiga selle sõna tähenduses.

Kalmsten said...

Parimaks ise ei nimeta kuna seda lihtsat palagani oli natuke palju, aga kui sisu välja jätta, siis tehniliselt pole selle küll midagi ette heita.

Kalmsten said...

Kuskilt lugesin, et lõppu oli veel tordilahingut plaanitud - mitte, et ainult ajast maas vaid see oleks ka idee poolest kohutav olnud.