Saturday, November 13, 2010

Inception e. Leonardo nu**ib ajusi



Algus:

Sai siis nüüd Inception ka lõpuks ära vaadatud ning ei saa öelda, et hoovõtt selleks eriti libedalt oleks läinud.
Siiski on tegemist ju - nii peale kui enne tulekut - koledal kombel kümme-kümnestatud filmiga ning tavaliselt ei tasu neist kuigi palju oodata.
Aga nagu öeldakse - Fortuuna soosib julgeid ning julgevõitu inimesena ma ta silme eest ka läbi jooksutasin.

Ulme

Ulmefilmina oli tegemist siiski selle aasta pärliga, kahju ainult, et tegijad ennast Expendables-i edust eksitada lasid ning sinna sisse tosinaid vihisevaid kuule ja tulistavalt liikuvaid autosi sisse toppisid.
Stoori baasidee, ehk unenäo kaudu mõttealge inimesele pähe sokutamine ning ootamine, et sellest lõpuks üks rasvaselt rammus mõte kasvaks, ei olnud küll maailma kõige originaalsem, aga siiski hea.
Sisenemine oli natuke jabur - mitte, et mul midagi targemat välja oleks pakkuda, aga kuidagi liiga lihtsalt klappima saadud. Et nagu kõik, ehk kogu kompott, oli olemas ja aktsepteeritav, aga midagi - midagi tühiselt olulist - jäi nagu puudu või vajaka.
Ja-noh muidugi need stamp-varjandid, et kõige isiklikumad ja traagilisemad mälestused on keldrisse peidetud ning miks näiteks oli inimese kõige väärtuslikemate mõtete pelgupaigaks raudne seif ja seda ajal, mil isegi eelkooliealised teavad, kuidas panka röövida või miks ei koosnenud aju turvameeskond soomustamata autode ja tüsedusele kalduvate tontide asemel hoopis purustamatutest ninja-mechadest?
Selles point, et kui tegemist oli inimese alateadvuse valitsusalaga, siis vaevalt, et keegi suudaks ennast turvaliselt tunda, sisimas teades, et kõike tema ajus peituvat on võimalik kätte saada üsna lihtsat dünamiidi-automaadi taktikat kasutades.
See, et unenäomaailmad absurdsed/abstraktsed ei olnud, annan ma andeks, kuna ma polekski viitsind mingeid väänlevaid CGI-st tilkuvaid telefoniposte ja laialivalguvaid mõõkhammas-vanamemmmesid vaadata.

Draama

Ahjahh, see peredraama osa, mis kogu missioonile vett peale ähvardas lasta, oli veniv ja nutune nagu... nagu... mingi nutune asi. Mitte, et halvasti välja mõeldud, vaid liiga pikalt ja venivalt esitatud ja noh - kas tõesti ehitavad inimesed endale oma enda maailma, mis põhimõtteliselt kopeerib olemasolevat ning mille ainus erinevus reaalselt eksisteerivaga on kinnisvaraprobleemi kergem lahendus ning neid kuradi laste nägusi vihkasin ma ka juba pikalt ette.
Tore, kui kuskil on dramaatikat, aga ega dramaatika pole sperma, mis näkku määrides kortsud ja muud vananemise tundemärgid ära kaotab. Praegusel kujul võis seda perejura vaadates tunda, kuidas juuksed halliks lähevad ning tee, mis tahad, aga minu vanuses ei saa seda enam kuidagi plusspoole hulka tõugata.

Äksõn

Ehk hunnik tüütust, mis näris kannatust ja tampis närvidel, mille tulemusena käis mul jalgadest kramp läbi ning läpakas lendas poolde toakõrgusse iga kord, kui pilt jälle paugutamiskeskonda lülitus. James Bondi efekt jäi saavutamata ning filmi viimaseks veerandiks oli mul sellest tõesti juba nii kuradi kõrini, et järjekordselt tekkis isu rippamine selgeks õppida ning Inceptionist oma verisoon kokku lõigata.
Praegusel kujul on lihtsalt tegemist millegagi, kus head kaadrid vahelduvad igava paugutamisega ning järjekordselt kadus mul igasugune huvi jälgida, et kes mõne nurga taha või sealt välja hüppab. Ei kottind lihtsalt, surusin hambad kokku ja ootasin, et lõpuks ometi millegi huvitavamaga tegelema hakataks ning mingil hetkel avastasin, et ma ootan kannatamatult filmi lõppu ja ükskõik millist lõpplahendust.

Hinnang numbris, lisamölas

Aasta-ulmekas-Hollywoodist: 3/5 Kui arvestada Hollywoodist paiskuva rämpsu üldist fantaasiavaegust, oli tegemist siiski pärliga. Paraku aga rikkus filmi ära kõigile meeldimise tahe ning sinna auku see siis ka kadus.

Aksõn-Skaifai-Trillerina:3/5 Thrill jäi kadunuks filmi algusest kuni lõpuni ja ulme võidutsemist segas äksõni hoogne pealtung filmi lõpprindel ning selle puudumine filmi alguses.

Kokkuvõtteks: 6/10 - Ei ole just film, mida pohmelliga vaadata viitsiks. Tegelikult - kui päris aus olla -siis ma ei viitsiks seda üheski teises olekus ka enam teist korda vaadata ning ehkki alguses tundus, et: "Ohhhooo. Lahe ja segane stoorivärgens", taandus hiljem kõik suht keskpäraseks juraks, mis ainult venis, venis ja venis.

_________________________________

(Veel mõni?)


No comments: