Friday, October 23, 2009

Evilsons - "Petas City Rockers" e. Porosarved rastapatside asemele?

Mõtlesin juba ammu, et kaua ma seal Jänkistanis ja Euroopa lääneosas ikka müdistan ja suurlinnadžunglitest bändikesi lagedale toon. Ehk siis - "Velkomme/Terve tuloa Evilsons!"


Tegemist on soomlaste arusaamisega Ska muusikast ja üldse mitte halva arusaamise ja veel vähem väljendusega, aga... krt... tee mis tahad, kuid fakt on, et poron pano ja lumekuninganna kiimased pilgud on põhjapoegadesse oma jäised jäljed jätnud.
On aru saada, et üritatakse tempot üles võtta, aga terve plaadi ulatuses seda hoida ei õnnestu ja tahes-tahtmata tekib vahel ka tunne, nagu hakkaks käimasolev laul juba keskelt ära vajuma, et järgmise ja aeglasemaga rohkem ühte sulada.

Tekstid ja vokaal on sellised väheütlevas käändes ning huvi paljude laulude sõnade vastu kaob juba esimese salmi lõpus.
Vokaaliga on nii nagu see ikka on peale 90. a aastate kõige suuremat äpardust skandinaavia muusikaajaloos. Jah ma pean silmas Him-i.

See, et Him-i ülemvõimust üle ei saada, on siiski möistetav, sest peale Lordi võitu Eurovisioonil suutsid meie põhjavelled küll mainitud Hard-Rock liigasse kuuluvat õnnetust promodes Valo soolaukasse tõrjuda, aga pimedatel põhjaaladel on Ville hingust veel tänini tunda..

Muuseas ongi Valot tänapäeva soomlases rohkem kui Joomahullu, Kalevalat või Mannerheimi ja see on fakt, mis tuleb teadmiseks võtta ja sellest viisakalt mööda vaadata - nii, et mina näiteks jätsin selle üldse mainimata... peaaegu.
Hirmutasin ära? :D
Tegelt ei ole see Valo faktor üldse nii sisseinisev ja läbilõige kogu kupatusest on ikkagi selline natuke üheülbane, kuid siiski meeldiv...eeee...ütleme, et "Nordblooded-Ska".
Kuna Ska ees on see nn. N - word siis polegi mõtet otsida sealt mingit suuremat särtsu, mis meelitaks viinakuradiga ko-opereeruma ega ka 60. stiilis ehedalt plassi päiksepaisteuimasust õlle kõrvale murule, aga koduseks taustamuusikaks on Evilsons rohkem kui lihtsalt sobiv.

Kokkuvõtteks:

Säänne ugri-jamaica plaatvärk, kus muusikastiil on Jamaicalt läbi ühendriikide ja teostus on ehe meite kandi kraam.
Ehk siis - milleks on vaja saanist mööda kõndida kui järel lohisedes jõuab ka kohale...

Hinne: 3/5: - ma siin möt'sin, et panen nelja ää, siis möt'sin, et ei pane, siis möt'sin, et panen ja lõppeks möt'sin, et es pane mette!
Pohmelliga(+1): napakymppi! ihanaa!
Kokku: 4/6 e. Ein soome või rootsi keelne laul oleks kindlasti kogu kupatuse huvitavamaks muutnud...



No comments: