Wednesday, March 30, 2011

Mortal Kombat e. See esimene, mitte see teine osa!



Algus alustab posti:


Tegelikult tahtsin ma kirjutada hoopis ühest teisest filmist. Filmist mida kursakas mulle üleeila soovitas ja millega ma ka rahule jäin, aga kuna eila polnud aega ja tänaseks suurelamuseks oli hoopis ülekauaagne MK-šeanss , siis las jääb alguses mainitud film Minu Suureks Saladuseks, millest te saate osa paari nädala jooksul ja vihjeks saan ma teile mu kallikesed anda vaid selle pildi(hi-hi):
Aga nüüd liikugem tagasi asjalikkuse radadele ning jutustagem siis MK-st ja tehkem seda nii nagu selline suursugune linatoes väärib.


Filmist, ehk karakteritest:


Filmi stoori keskendub turniirile Maavalla esindajate ja Teispoolse Allmaailma esindajate vahel, kellede vahele topitakse omakorda veel lihtsalt kukkuvat või kätega vehkivat pudi ja eriti rohkem ma seda reeta ei tahaks.
Mõni üllatus võiks ju jääda eksole, kuna küll teeb küllale liiga küll ja selleks, et seda küllusest küllastatust vältida tutvustan ma parem karaktereid. Stoori kohta vihjan veel ainult, et võitlusmatil võib saada otsustatud Universumi saatus ja võimalik, et viidakse lõpuni kättemaks surnud venna eest, AGA - seda ei pruugi juhtuda.

Johnny Cage on taplejana sama tõsiseltvõetav kui üks tema võimalik sugulane näitlejana, ehk siis temast libiseme me nüüd sujuvalt üle ning ainuisikuliselt mainin hoopis, et Liu -Kang oli samanimelises telekamängus mu lemmiktegelane ja eelpoolmainitud isend oli pingipooliku (võimalik !) onaobjetk.
Siin filmis ma, aga kurat pea vihkasin seda juuksepahmakaga hiina püssi. Üsna tüütu oli tema emotsemist vaadata ning 90-e aastate hiinlasele kohaselt rääkis ta peamiselt oma venna eest veretasumisest.
Edasi, mainitud hiinlase vend tapeti ära paha Shang-Tsungi poolt, kes on Allilmse Teispoolsuse kuningas ja mingi pilusilmne vaste europiidsele transvestiidile. Palju usutavamana tunduks tema tegelaskuju, siis kui ta hoopis Neljakämbla-Goro ihuteenrit kehastaks, sest sellise välimusega tüübid valitsevad üldjuhul ainult oma elevandisuuruseid kingakappe.
Tõsiselt, kui Kõue ja Piksejumal Raydenis, ehk teda kehastavas Christopher Lambertis on Väge, siis Shang-Tsung on lihtsalt multikultuurne keigar ja Goro tema isandakandidaat ja südaöine lunastuse teele teivastaja.
Goro muuseas liigub üllatavalt hästi ning tema ainus viga on see, et tal lastakse liiga palju rääkida. Tõesti, kuna suured muskli ja jäsemehunnikud peavad rääkima aeglaselt ja ÄRR-i rögastades, siis on tema repliikide kuulamine nii aeganõudev, kui ka lihtsalt tüütu.
Nii Sub-Zero kui ka Scorpion - eriti viimane -on ehe näide tulemusest, mis saavutatakse, siis kui eriefekte teevad inimesed kellel pole grammigi fantaasiat, aga on algelised teadmised arvutigraafikast ning onupoeg filmitööstuses, sest kui Reptile on vähemalt naljakas ja nunnu, siis Scorpion näeb välja sama hale kui turniiri algust kuulutava paha endena taevasse ilmuv inimkolp, mille sarnaseid ma alaealisena ligimeste kätele-jalgadele tikkisin. Kohutav ühesõnaga ning sarnasusi saab kõige rohkem leida kui võrrelda seda/neid - kolpadest käib jutt - mädanenud kartuliga, aga see selleks.
Sonya näitlejaanded on paraku liiga alamõõdulised , et teda tõsiseltvõetava tapluseidena võtta ning Kitana on ehe näide selest, et tegelikult ei tee latekskostüüm kõiki automaatselt seksikaks - mõne teeb ta näiteks igavaks nagu antud juhul. Oeh, aitab.


Tegelikult:


Ei olnud halb ja ei olnud ka väga naljakas, vaid hoopis üsna hea filmielamus üle pika aja. Kohustuslik materjal neile kes ainult teist osa on näinud ning seetõttu Mortal Kombati nime kuuldes ristimärke uksele vedama hakkavad ning purgitäie Giljotiini lõgemete taha kallavad. Tõsiselt, esimesele tuleks ikka võimalus anda, sest lausnõmetsemisest on asi kaugel ning see mis näiteks lummas mind 90-el aastatel VHS-ilt vaadates - ehk tapluspaigad -paitab endiselt silma. Aususe mõttes mainin, et arvestades igasugu nüüdisaegsete jälkustega, mida ma taluma olen pidanud- Nu Season Of The Witch näiteks - oli MK arvutigraafika ikka auhindamisele kuuluv - ausõna oli, täna ei peta.


Hinnang numbris , lisamölas:


Lööma-fantasy-filmina: 4/5 e. löömastseenid olid tiba puised ning põhinesid kõigi tollaste pisikeste poiste märgadel unistustel, ehk saltodel ja juba mainitud CGI segas ka pidevalt vahele.

Äksioonika-Sci-Fi-seiklusthrillerina: 3/5 e. igasugu karakteriarendused ja muude pärisfilmilike asjade sissetoomised vedasid tempot aeg-ajalt alla. (Üle)järgmine kord paluks tegijatel mitte süzeejooksule ja mitmekesisusele tähelepanu pöörata.

Kokku: 7/10 e. üks mõnusamaid ulme-beat-em-up-fäntaseid ning samal ajal ka lihtsalt üks toredamaid kätšimisfilme mida ma tean ja millest ma pean ning helitaust on KLASS!


Mujal:'

Mortal Kombat (USA 1995)

Filmiveeb: 5,8/10
Rotten Tomatoes (Avg. Rate): 4,4/10
IMDB: 5,5/10
________________________________________________________________

















4 comments:

J said...

Ei, ei, sa ei ole 90ndate kultuurilise tähtteose taustlooga üldse ju kursis. Shang Tsung on üks nõid, kes peab turniiri läbi viima, mitte kuningas, sest kuningas on üks suur ogaõlgne pedekas suure haamriga (siin esindatud lõpus taevas hõljuva arvutigraafilise pealuuna), kes sõidab sulle kogu aeg õlg ees sisse kui sa üritad edasi-edasi-hai-kicki teha või bicycle kickida teda näkku või teha talle fireballi.

90ndate kultuurilooliste baasteadmiste üldpilt nii hinne 3- ma ütleks.

Kalmsten said...

Ma prooviain noortele lugejatele asja selgemaks teha ja selle edasi-edasi-hai-kicki nimi peaks 90-e kultuuriloo järgi olema Concorde kick.

J said...

No playstation 3 aja noortele peaks ikka edasi, edasi, kolmnurk rohkem ütlema ja loitsija kuningaks ümber tituleerimise kerge tee ei tee meil kellelegi asja selgemaks ja põhjustab hiljem ainult suurt segadust kui vaatajad hakkavad uurima, mis kuradi asi see arvutiga tehtud hõljuv pealuu seal on.

Kalmsten said...

Nu ma panustaks sellele, et nad teevad sellest pealuust järelduse kui sügavalt orgastilise võnkena esinevast efektist, mis 3D-s näeks kindlasti veel võimsam välja...nutma ajab ja mõtlema paneb niigi. Eepiline !!! Eepilise oleks peaaegu unustanud!