Tuesday, December 8, 2009

Александр Невский e. Russ delenda est!

No mida põnevat saab olla kambas pappturvistesse kängitsetud sõdurites, must-valges ning "hakkivas" pildis, väljajäetud CGI-s, kehvades efektides, kohati absurdsusepiire ületavates ajalookäsitlustes, gigatonnises propagandalaadungis, olematu kvaliteediga helis ja kangelas-naivistlikus süžees, mis hüpleb pseudo- ja "pärisajaloo" vahel e. siis filmis, mille valmimisaastaks on 1938 ja tootjariigiks CCCP?

Krt, mina sellele naamoodi vastata ei oska ning samuti ei üritagi ma täpsemalt selgitada, miks seisab "Aleksandr Nevski" mul sirgeseljalise vilmivägilasena ka "Keskajas toimuvate sõdimisvilmide" esireas, kuid nii see paraku on.

Samas võib osaliselt seletada minu kiindumust sellesse propagandafilmi sellega, et veel paark'end aastat hiljem, ei suutnud ka üle ookeani pesitsevad filmikuntsimeistrid kokku peksta selliseid filmilahinguid** ning kujutan ka ette, et kunagi vaadati seda adrenaliinivärinaga, sest filmis on kaadreid ja tegevust, mida võiks kaasaegsema käitluse puhul praegultki häirivateks või kaasakiskuvateks nimetada.
Samas on selge ka see, et kogu Sovjeti ja Läänemaailma rezhishööride armee* on betoonkindlalt enne oma käkerdisega algust tegemist vähemalt mitu korda oma silmad Nevski ja tema sõdurite jääjahmerdamisest üle libistanud ning seda vähemalt kuni 70-e aastateni.

Muuseas, kõige rohkem Nevskist pärinevaid ja suh't otseseid mõjutusi suutsin ma leida Rein Raamatu multifilmist "Suur Tõll", mida võib ja tuleks(!) igale seiatrügivale Rootsi pankurile, Eefraimzuroffile ja imperialistliku riigi suurkujule näidata või vähemalt tähtpäevapuhuseks kingiks saata, igatsugu kaastundeavalduste asemele ja vahele - vaadaku ette, raisk!

Olgu, see selleks, igastahes on ja jääb Sergei Eisensteini "Aleksandr Nevski" sõdimisfilmide lipulaevaks ning enne kui hakata jagama "Kõigi Lahingute Ema" tiitleid, tuleks kohustuslikus korras läbi seedida nii mainitud Novgorodi-Vladimiri suurvürstilugu, 1960. aastal valminud "Spartacus", lõpetuseks sinna otsa veel 2007 aastal tehtud "Last Legion" ning siis vaadata, et millise filmi lahingustseenidele neist kolmest, see Matrix III-e lõpulahing, siis kõige rohkem ikkagi sarnaneb. Soovitav oleks sellest ka omad järeldused teha !



Üht-koma-teist vilmi kohta:

_Film lasti kinodesse paar kuud enne enne Molotov-Ribbendropi pakti sõlmimist, seega koristati see hiljem kiiremas korra ära. Uuesti lasti see Sovjeti ja Lääne kinodesse 1941. aastal peale teatud sündmusi.

_Film oli äärmiselt edukas mõlemal linastumiskorral -
mis ei tekita grammijagugi imestust - ning igas maailmajaos, kuhu see kupatati.

_Kaadreid filmist kasutati 1943 aastal ameerika dokumentaal-propaganda seriaali "Why We Fight?" viiendas osas - "The Battle Of Russia".


_Filmi helitausta on nimetatud parimaks läbi aegade veel isegi 1950 aastatel.



Hindeks: Taplusvilmina: 5/5 - rohkem kui 40 minutit kestev massiivne jäälahing ei anna lihtsalt võimalust alla maksimumi panna.

Ajaloolise propagandafilmina: 4/5 e. kunstiline ja madinavorm kipub esile tükkima ja peksab selle propaganda aeg-ajalt eemale.

Pohmelliga? (+0,5) Eile sai seda viimastes pohmellijääkides vaadatud, kergema astme pohmelliga ma tahtsin seda vaadata, aga keskmise ja raskemaga ma ei soovitaks - liiga agressiivne helivärgens.

Kokku: 9,5/11 e. kõik sõdimisfilmihuvilised peaksid selle kohustuslikus korras läbi vaatama, enne kui selles teemas üldse asjatama hakkavad!




__________________________________

*
S. Eisenstein lõi põhimõtteliselt massiivse ajaloofilmi ja filmilahingu mudeli, mis on üldjoontes siiani kasutusel.

**
22 aastat täpsemalt, minu hinnangu ja andmete järgi.


Ristikaarnad Pskov-is


Ordumehad pöletavad lapsi...

...kiriku rõõmuks.


Aleksandrile see ei meeldi!
"THIS IS RUSS !"


"THIS IS TEUTONIC ORDER !"

"Ivan on mures...."

"Vanka murel on alust..."
"Buslay paneb kangelast"

"Gavrjilol läheb pahasti"

I- Aleksandr murrab kilpmüürist läbi !!!
II- Kuskil seal pesitseb maskeerunud Buslay ;)))).

"Natuke pärisajalugu ka filmi"
"Fc Vladimir-Novgorod United"

8 comments:

Metsavana said...

Tahaks kõigi lahingute ema - Jäälahingut - näha küll.

Kalmsten said...

Kas Last Legion, Matrix 3 ja Spartacus on vaadatud ?

Kas järeldused on tehtud ? :D

Ja ma ei pea Nevski Jäälahingut "Kõigi lahingute emaks" , aga see on mainitud tiitlile valgusaastate võrra lähemal kui Matrix III-e "aia ja ostukärude kokkupõrge".


Ja kurat see on ikke eriti haige nimega tiitel küll, mida ühele sõdimisvilmile võiks omistada.... :D

triintaada said...

Terve selle jutu peale küsiksin, et kus sa üldse selle filmi said? Ma pole küll otsinud ja ei tea kust otsida, aga siiski, kus sa selle välja suutsid kaevata???

MNC said...

Vastuse ma sulle juba andsin ning seia ma räägin hoopis kurvema taustaloo - nimelt tahtsin ma Nevskiy-t juba pühaba oma silmaga taaskatsuda, aga selgus, et ma olen oma ca 3Gb-se versiooni ära kaotanud või üldse kraapimata jätnud....seega tirisin mingi õnnetu 800 MB-se avi alla, kuna seemneid oli 8..... :'(

Trash said...

Mul on eng subbidega DVD aga vast saan Metsavana sulle ka koopia teha kui ta õigetele jälgedele juhin.

Kalmsten said...

See Eng_Sub DVD ongi mingi 3.4- 3,8 GB-ne ja see oleks s'ust äärmiselt armas, kui sa Metsavana õigetele jälgedele juhiks.

Anonymous said...

Hello. And Bye.

Kalmsten said...

bye-bye