Tuesday, December 15, 2009

Deathwatch e. hirmuõhkkonnas muutusteta

"Ja nii, nagu te tahate, et inimesed teile teeksid, nõnda tehke teie neile! "
(Luuka evangeelium 6:31)

Proloog

Suur ilmasõda. Läänerinne aastal 1917.
Oma mulla sisse uuristatud pesakeses roiskuv kompanii saadetakse järjekordsele rünnakule vaenlase positsioonide suunal. Mudane eikellegi maa, puruks pekstud okastraattõkked ning vaenlase kuulipildujad. Keset tapatalgu röögatab keegi "gaas" ning kui udu veidike hajunud on, leiab rühm sõdureid ennast tont teab kust.
Edasi liikudes jõutakse mingite kaevikuteni ning otsustades seespassivate mullanoidide järgi, on tegemist vaenlase omadega ning mis veel hullem - tagumise kaevikureaga.
Kerge tulistamisepisood, teadmatus oma asukoha teemal ning vangi võetud sakslasest sõdur - kelle ebanormaalne ning hüsteeriale viitav käitumine liigitatakse rahvuslike eripärade nimelisse prügikasti - viivad mehed geniaalsele plaanile ennast kaevikus sisse seada*.
Mehi ei muuda ettevaatlikuks ka see, et laibad näevad välja kõike muud, aga mitte normaalsurnud ning omadega ühendust võttes teatatakse neile, et nad kõik on kangelaslikult hukkunud.

Filmist

Raske on leida chrilleri jaoks paremat miljööd, kui esimese ilmasõja kaevikud - vihmas vettivad laibad, rotid, purukspekstud kaitserajatised, õhust kontidesse imbuv paranoilisus, kõdunevad liivakotid ning udu, muda, veel rohkem muda ning igalt poolt pealesuruv tundmus, et midagi on valesti.
Ühesõnaga paistis film alguse järgi igatepidi tasemel olevat, aga siis otsutati, et nii ei saa ning chillerist sai chill-horror.
Ehk siis toodi sisse üleloomulikud olendid ning kuigi nendega suudeti piiri pidada, jäi filmile halb mekk külge ja see püsis kuni lõpusirge alguseni.

Mis värk oli?

Tegevus suudeti õnneks peaaegu täielikult närvidemängu raames hoida kuni lõpuni, ehk kaevikutes on kamp kaadrit, keegi neist ei taha mõelda, et midagi võib valesti olla, lahkhelid süvenevad, ning terve mõistuse nimel selgepiirilise vaenlasekuvandi ja igapäevase rutiini külge klammerdumine läheb sujuvalt üle hullumeelsuseks.
Pealegi on teada vana tõde, et niipea, kui sul tuleb oma meeste vaoshoidmiseks relv välja tirida, on tark tegu ka koheselt hakata plaan B peale mõtlema - aga veel vanem tõde on, et igasugu häirivad mõtted tuleb alla suruda.
Niisiis on päevaplaanis ainult tegelaste hulgas valitsev allasurutud ootus, et kes järgmisena surma saab ning lootus, et see on keegi teine, üks kollirünnak per öö ning hunnik ülekeskmise taseme esitatud pinevust.
Ehk siis üritab igaüks enese üle mingitki kontrolli hoida selles vettinud laipadega kaetud mudamülkas, keset lõputut vihma, paanikal baseeruvat ööd ning udust koosnevat päeva.

Kokkuvõtteks:

Kollid olid igatepidi vastuvõetamatud ning ehkki neid oli vähe, ei saanud nende tegevust ka liigitada sõdurite isiklike hallukate alla.
Oleks võinud kuni lõpuni jääda sellesse "me teame, et me laseme lõpuks üksteist maha, aga hetkel on veel lootust, kuna kõik saab kohe korda" võtmesse.
"Verega nuumatud muld on muutunud aplaks ja januneb lisa järele" teema on pea alati hea, tingimusel, et seda vähegi välja suudetakse mängida ja pingestatud õhkkonnaga ning paranoiline chiller suudab tavaliselt sama klassi horroritest kraadide jagu huvitavam olla.
Ehk siis lõigu lõpetuseks niipalju, et ma olen näinud nõmedaid, häid ning ainult paari väga head patsifismilipulist filmi, kuid antud teos liigitub sinna kõige kõrgemasse lahtrisse... ainult, et need kollid....

Hinnang numbrite abil

Patsifismi propageeriva filmina : 4/5 e. sõjavastasus ei mängin'd ennast täiesti välja, kuna horroritont üritas paar korda selga ronida ning hais jäi külge.

Sõjachillerina: 4/5 e. muda, parakaid, vihma ning rotte täis ja se'p'st läheb ka kaubaks, aga need kollid...

Pohmelliga?(+0)- jah kindlasti, hahaha (arooniad inside)

Kokku: 8/11 - ega jah, mõnele saabub surm enne ettenähtud aega, kuid kas ta on ka niipalju väärt, et teda ellu tagasi saata....

Ps. Deathwatch tähendab maakeeles ürask-it.

Lisa1. Filmi ledisin ühest väljamaa blogist ning seal saab seda ka vaadata, ainult, et aknas - mina isegi mitte ei üritanud.

IMDB - Deathwatch: 5.9/10 (4498 votes)

_______________________
*
Kui sõjas on esimeseks hukkunuks tõde, siis horrormuuvis on selleks loogika.












21 comments:

triintaada said...

Meenutab natukene Mutant Chronicles'i algust, aga ma arvan, et on isegi parem:D

Kalmsten said...

Kõvasti parem.
Kui MutantC-s oli ainuke hea asi Steam-punki liin, siis siin on ainult üks ja üsna vähe ekraaniaega võttev, aga siiski halb asi...

Seda ei ole palju, aga üldmulje jääb hapum, nahhui neid kolle vaja oli...

Metsavana said...

Keskmine pilt mees püstolkuulipildujaga, kust nad nii vingeid relvi said ?

Kalmsten said...

Sakslaste käest MP18
http://en.wikipedia.org/wiki/MP18

Armas onja ?

Metsavana said...

Wiki järgi hakati nihukest asja tootma alles peale sõda.

Kalmsten said...

Väga valesti vaatasid siis. :P

Väljas oli ta juba operation Michaeli ajaks.
Mingid jebaad võisid 1917 lõpus ringi liikuda küll juba....

Metsavana said...

Seal oli kirjas, et In service 1918 - 1945, ma pikemalt ei viitsind lugeda.

Kalmsten said...

Ja nüüd võib püsti tõusta võistleja nimega Metsavana ning vastata küsimusele, mis aastatel kestis Suur Ilmasõda ehk esimene maailmasõda ?

Variandid:
a) 1939 - 1945
b) 264 - 241 BC
c) 1914- 1918

Metsavana said...

Ise sa ütlesid, et sündmused toimuvad 1917! Tegelikult on see üldse nii väike möödapanek, et ma norin praegu vaid kiusu pärast. Suur lahingufilmide fänn MNC ei märganud sellist viga! höhö

Kalmsten said...

MNC Broz Tito said...

Väga valesti vaatasid siis. :P

Väljas oli ta juba operation Michaeli ajaks.
Mingid jebaad võisid 1917 lõpus ringi liikuda küll juba....
December 15, 2009 8:31 AM

Trash said...

Muideks! Oli minulgi eile kavas vaadata aga otsustasid gayfilmi kasuks. Ok ok! Tsipa oli seda gaytamist, muidu niisama noortekas.

Kalmsten said...

Ah noored ve? Nu need ju naguinii midagi mõistlikku teha ei oska, nii-et kas nende gaytamistki saab üldse gaytamiseks nimetadagi.

Muiudgi see "id" lõpp, sõnas "otsustasid" tundub veits imelikuna, aga eks näpukaid juhtub kõigil ja isegi kui ei ole näpukas, pole ikka kellegi asi see, et kelledega koos sa neid gay-noori piilud...

Trash said...

kick

paranoiadisco said...

Haha, Trash, hea!

Kalmsten said...

Paranoiadisco !!!!


Siin blogis ega siinses kommentaariumis Trashi ei kiideta !!!
Korduva rikkumise puhul tullakse öösel külla ja juuakse kodu alkoholist tühjaks !

Muffin Monster said...

Nagu ikka suurema osa horrorvilmide puhul, on siingi kasutatud tavalist põhja, et mingi kamp inimesi on kuskil pärapõrgus ning igaugune ühendus muu tsivilisatsiooniga puudub...ning siis hakkavad inimesed järjest surema ning teised pööravad saicodeks ära. Nii nähtud asi juba, uni tuli isegi mõnes kohas veidi peale.

Kalmsten said...

Hehh...ega sa 100 % originaalset stsena kuskilt ei leiagi ning kui inimesed ära ei sure siis ei õigusta nad mitte kuidagi oma olemasolu filmis, aga olustik oli perfecto ja see horrori osa oleks võinud minu arust üldse olemata olla...
Keep it chill not hörr!

Muffin Monster said...

Horrorfilm ilma horrorita oleks vägagi huvitav nähtus...või rohkem nagu fail, ma ka ei tea.

Kalmsten said...

Nu kui sa oleks viitsinud teksti ka läbi lugeda, siis saaksid aru mida ma silmas pidasin, aga pole hullu, kuna sinu jaoks ma neid pilte seia üles topingi ;) :D:D:D

Ra Ragnar Novod said...

Raske on leida chrilleri jaoks paremat miljööd, kui esimese ilmasõja kaevikud - jutt jumala õige. Eile vaatasin, kuna lavastaja jäi silma veel tänavus aasta ilmuva filmiga Solomon Kane, mis tundub olevat vinge või siis kergemat sorti meelelahutus. Deathwatch aga meeldis ja paljuski samadel põhjustel, mis arvustuses välja tõid, aga selle vahega, et kollid mind ei häirinud, sest need polnud mingid suvalised monstrumid, vaid sõdurid ise ning õudus põhineski eelkõige sõjal endal, sest hirmutamiseks kasutati näiteks ilmasõjas elementaarset okastraati ja kõike muud sarnast.

MNC said...

Hmmm...see koll kes tigeda vihmaussi moodi maa all, lähedale sööstis ja solbaki maa alla vedas(a'la Tremors) ?

Aga jeh, good movie anyway.