Thursday, January 13, 2011

Maisilapsed e. maisis on lapsi ja sirpe - ühes elemendis


Algab:

Sai siin ennemalt Pet Sematary ära vaadatud ning meeldis nagu muiste. Säänne tore taaskohtumine vana lemmikuga tekitas isu ühe teise ning samuti Kingi ekraniseeringu järele kuid ei tulnud ega tulnud seda õiget tahet ja polekski vast tulnud, kui Kole-Jaanuse inetu märkus CotC-i teemal mulle seda lõplikku entusiasmihoopi poleks andnud.
Ütleme siis nüüd kõik kooris Jaanus K-le "häbi-häbi" ja mina ütlen lisaks veel "aitähh" ning hüppame järgmisesse alapeatükki.

Film ise:

Stephen King ja mais käivad kokku, nagu mingid asjad, mis enamasti kokku käivad ning seekord on asi eriti hardkooriks läinud. Muidu on vanamehel need põllad ikka mingiks aeg-ajalt esiplaanile ronivaks taustaks või inimeste ja nende teiste vaheliseks gebensikohaks, aga seekord on asi maisis, tuleb asi maisist ja jääb asi maisi.
Asi ise on kuri ning muudab ka ühe kolkalinna lapsed kurjaks või vähemalt meile tuntud normide järgi kurjaks, sest enda vanematele suunatud genotsiid peaks olema meil suht hukka mõistetud värk. Noh, tapavad oma vanemad ära ja elavad seal kolm aastat oma eraprohvet Isaac-i juhendusel ning tema neandertaali lõustaga parema käe - Malachai -noatera kartuses edasi, kuni..... linna eksib noorpaar(whooooooou!)

Mis oli:

Ei olnud enam seda fiili, mida kümme aastat tagasi vaadates tundsin ehk siis on nagu ikka, et mõned filmid on igihaljad ja mõned filmid on küll pea sama head, aga üsna suure aegumispuudega. No ok, ma igaks juhuks mainin, et Maisilapsi ma olen ka näinud oma elu jooksul umbes korda mõniteist ehk siis ca kümme korda enam, kui mõni tavainimene mõnda oma lemmikfilmi välja kannatada suudab, aga see esialgu selleks.
AGA, üldjoontes me klappisime ka seekord ning ehkki endale oleks hoopis müstika asemel meeldinud mingi värske õhu mürgituse tõttu tekkinud hallukate ja kiiksudevärgens, aga noh, see ka selleks ning kuna tegemist on siiski Stephen Kingiga, siis lihtsalt peab kollitamiseks kätte minema. Kuigi jah, nagu ma just ütlesin, et mulle oleks psycho-slasher-thriller karmim ja palju kõbusam lahendus olnud.

Helikülg:

Muusikaosa oleks ka võinud kuidagi raiuvam olla, et selline kirikumuss on õudukates alati hea ning enne mingi tilu-lilu meloodiate tulekut oli see ka kultuursetele inimesetele mõeldud horrofilmi kohustuslik osa, aga kuidagi lahjaks jäi see siin. Rammusamalt oleks võinud olla ehk siis oleks võinud ju koonerdamise asemel veidi rohkem oreleid või kooripoisse kastmesse raputada - kes neid ikka loeb, kui just päris masu käes pole.

Hinnang numbris, lisamölas:

Vanakooli horrorina: 4/5 e. endiselt poolkohustuslik materjal ning minu vingumine on põhjustatud juba ülalpool mainitud põhjustest.

Horror Thrillerina: 3/5 ehk mitte midagi otseselt erilist, kui creepid lapsed ja maispõld välja arvata.

Kokku: 7/10 e. John Franklini mängitud Isaaci eest võiks lisapunni anda, aga ei viitsi ning mainin veel, et kui elujooksul ühtegi 70-80-te õudukat näinud ei ole, siis võib tunduda sama ori-geniaalne, kui mõne teise žanri puhul Matšjalka või Avatar.

___________________
Children Of the Corn (1984)








6 comments:

Lauri said...

Filmi aluseks olnud jutustus muide lõppes hoopis teistmoodi, noorpaar sai nii surma kui üldse saab saada. Mai mäleta kumb neist okastraadiga risti külge tõmmati ja silmad peast välja torgati ja teisega ka väga hästi ei läinud.
Happy end on filmile külge kleebitud.

Kalmsten said...

Kahju jah kohe. Ma ka kuskilt kuulnud, et lühjutt/lühiromaan pidi olema "tiba" teistsugune. Aga 84-l aastal vist a-kategoorias puhta gore ja "HORROR CHILD-i" nimeliste filmidega enam läbi ei löönud.

J said...

nu täpselt et fiili ikka enam ei olnud.

vaatan praegu, et ise panin 5/10


väiksena ikka käras hästi ja meenutasin veel aastat kümme, enne kui üle vaatasin ja veendusin, et iga vein ei lähe aastatega paremaks, olgu ta maisist tehtud või mitte.

a said...

endal lähiajal plaanis üle tsekata Kingi TV klassika nimega "It".

ehk siis tsitterides kedagi "ka TV filmid on filmid!"

... or smth

quigonjedi said...

"Pet Sematary" meeldib mullegi, aga osa 2 on suht jama. Millegipärast pole kunagi eriti viitsinud "Maisilaste" osi vaadata. Võibolla siiski peaks ?

Kalmsten said...

Xipe

Jah, aga see ei tähenda, et peaks kohe mustama. Mina panen Maislpased nüüd auväärt kohale kõige sügavamas mälukeldris ning keldriuksele topin Leonardokindla luku.

adi

Vat Kingi TV-e filmid on küll asjad millest ma ennast eemale hoian..kuskil juba mainisin, et rahapuudusel üritatakse sinna meeleheitlikult seda Kingikest ennast ja raamatufiili sisse toppida ning tulemuseks on üks aru ja otsata pseudopudru. Aga sellega, et TV filmid on ka filmid, ma nõustun. The Lost Battalion on esimene mis alati pähe kargab.

QUigodfjwfjisdj

Nu teine osa on juba Anatoomiliselt suht mõtetu sequel, kus pole ei Kingi, ideed, ega ka mitte kätt mis neid asendaks.