Thursday, December 10, 2009

ADMIRAL e. president Medvedjevi sõjaretk

Proloog

Noh, ei ole vist kellegile uudiseks, et idanaaber on oma ajalooliste suurkujude ridades korda loomas, uusi lehekülgi keeramas, nägusi ümber valamas ning seega võib varsti oodata eepilist kinufilmi "Übermarschal Schickelgruber e. armastus ei sure! "
Film siis Admiral Koltshakist ning sellest, kui hea inimene ta oli ning ka sellest, et ükski tema vaenlastest ei olnud ka otseselt väga halb - lihtsalt oma aja inimesed... midaiganes.

Propagandast filmis

Noh vähemalt siis üks suveräänselt demokraatlikul venemaal tehtud film, kus näidatakse bolshevikke ka täpselt nendena, kes nad olid ehk samasuguste revolutsiooniliste elajatena, nagu iga teine tolleaegne vähegi relvastatud fraktsioon.
Muidugi tapavad nad ainult tsaariarmee ohvitsere ja kuigi kommunistliku manifesti järgi on selline asi andeksantav ning kõigi tasandite kõrgeimate võimude poolt andestatav, on tegemist ju siiski filmiga, kus jah - bolshevikud tulistavad relvastamata inimesi ning tulistavad neid ikka surnuks - mitte niisama hoiatuseks. Muidugi on iga hukkamissalklase otsaette maalitud äratuntav Kerenski allkiri, aga kes neil pisiasjadel ikka tänapäeval vahet oskab teha.

Propagandast veel

Minule, kui ajaloovõõrale inimesele, oli muidugi naaberriigi praeguse presidendi ja Admiral Koltshaki omavaheline sugulus seiani teadmata, kuid õnneks olid filmitegijad suutnud selle kõigile vaatajatele puust ette ja punaseks teha ning filmi lõppedes ei jäänud ka minu hingesoppi grammijagugi kahtlust, et president Medvedjev võiks olla kedagi muud kui üks äärmiselt vapper, võimekas ja üllas inimene.
Rohkem ei viitsi näiteid tuua, aga ütleme nii, et vähemalt oldi filmi tegemisel lähtutud põhimõttest, et iga uus film on juba filmitud vana ning kui "vanas" pidid olema kõik võimalikud kohad ja pool dialoogist asendatud/täidetud propagandaga, siis ei ole mõtet säärast vääriskraami ju ka praegustes oludes ära põlata.

Sõdimine

Kehvavõitu, tea kas hakkasid venemaal naftarahad otsa saama või jättis Putin puhtast kadedusest filmile omapoolse õnnistuse andmata, aga lahingud olid alla igasugust arvestust ning minu arust oskasid vene sõdurid juba I MS ajal korralikke pealetunge sooritada. Mitte ei kasutanud Napoleoni aegadest pärit äärmiselt kangelaslikku, kuid "kergelt" ebaefektiivset - kuid toonitan, et siiski kangelaslikku - marsime lähemale kuni me kõik surnud oleme - taktikat.

Filmi alguses udust välja ilmunud saksa lahingristleja tekitas oma nime tõttu minus kahtlusi. Hommikune otsemarss Wikipediasse* kinnitas mu kahtlusi ning selle episoodi tõttu võib Admirali liigitada ulmezhanrisse, kuna SMS Friedrich Carl sõitis miini otsa juba ilmasõja algfaasis ning seega saab Koltshaki 1916. aastal rünnanud laeva näol tegemist olla ainult kummituslaevaga, aga ma ei pane pahaks - "Kariibimere piraadid II ja III " olid ju siiski ülemaailmsed ripo... khm.. sell out-id ja miks mitte siis nendelt veidike koort riisuda, aga ok, see selleks.
Miiniväljal manööverdamine oli huvitav, aga kehvalt esitatud ning meenutas vajuva vee lähistel toimunud lahingut filmist Arabella mereröövli tütar. Muuseas, tee mis tahad, aga tuleb mainida, et tolleaegse seksisümboli, Inga-Kai Puskariga filmis oli mainitud stseen oluliselt paremini vaatajani toodud.

Kui nüüd lõigu kokkuvõtteks jätta kõrvale kõik ajaloolised möödalasud, taktikalised eksimused ja muu pläust, siis jääb ikkagi antud filmis toimunud lahingute parimaks pooleks keskpärased kuid siiski heroilised üksikvõitleja episoodid, aga kehva taustalahingu esiplaanil pole ka need midagi väärt.

Filmist üldiselt

Logiseb ja hüpleb, sest Koltshakil puuduvad otsesed ja äratuntavad vaenlased - on reetureid, on vaenlase sõjavägi, kuid iga kõrgema ohvitseri jaoks ei ole vaenlaseks mitte vales mundris sõdurite lähenevad read, vaid see pagunitega aju kes nende taga on. Filmis ei näidatud mitte ühtegi tsaarivastase kontingendi tegelaskuju peale Kerenski ja tema figureeris ka ainult ühes steenis, nii-et tema filmisiseseks verivaenlaseks nimetamine oleks igatepidi alusetu. Kogu kupatusest lihtsalt jääb mulje nagu maalinuks Venemaa Verkhovnyi Pravitel lihtsalt isiklikke tonte seinale ja tegelenuks nende vastu sõjakäikude organiseerimise ja nende eest taganemisega.
Koguplaanis küll üritatakse pidevalt selgeks teha, et Vene rahva tolleagne suurim vaenlane ei olnud mitte vastaspoole sõdur vaid aeg, aga ka selle esitamine kukub kolinal läbi, kuna punaarmeelased va sigudikud trügivad ebaviisakalt vahele.

Kokkuvõtteks

Tulemuseks on nõrk ja kahe inimese suhtele baseeruv aastast aastasse ja pikkuskraadilt pikkuskraadile hüppav pooleteistunnine käkk, millega üritatakse jumala eest Zjuganovi ja teiste kommunistide viha vältida ning filmi ainukesteks hädisteks vaenlasekuvanditeks saab pidada prantsuse kindralit ja Tšehhi vabatahtlikke**.
Liigne "teeme filmi, mis meeldiks kõikidele poliitilistele osapooltele" nimel jänesehaakide rebimine muudab kogu kupatuse ebausutavaks ning huvi filmi vastu asendus kuskil poole vaatamise kandis fanaatilisel tahtejõul põhineva "Ok, Mannu! Irkutsk ei ole enam kaugel - kannatad lõpuni ära" suhtumisega.

Hinnang:

Sõdimis-propagandafilmina: 2/5 e. pidev poliitiliselt korrektne rebimine ei anna võimalust propagandal esile kerkida ning nagu mainitud, ei ole ka lahingud suurt midagi väärt ega ka mitte piisavalt kangelaslikkusest pakatavad, et kaalukauss kõnealuse kasuks kallutada.

Romantilis-ajaloolise sõjadraamana:2/5 Ajalugu pole otseselt asjasse segama hakatud, romantikaliini asjus ei jõutud kuni lõpuni kokkuleppele, et tõstame esile või matame tausta alla ning draamatilised elemendid lonkasid romantikaga sama rada pidi - ainult, et mõlemat jalga.

Pohmelliga ?(+0) : Sõjafilmid ikkagi pohmakaga vaatamiseks ei sobi, samas ega ta väga halvasti ka ei tohiks mõjuda.

Kokku: 4/11 e. on kõvasti paremaid kinusi, mille peale oma jõudeaega raisata ning Admiral ei sobitu ka sinna austusväärsesse "halva filmi" lahtrisse, et seda kas või sellisena vaadata.
__________________________
*
Hiljem selgus, et seda poleks vaja olnud, sest kui ma hiljem IMDB-st filmi kohta lugesin, siis oli mainitud seik goofs-ide lahtris täiesti mainitud.

**
Czechoslovak Legion Irkutskis, mille ülemjuhatajaks oli prantsuse kindral Janin. Ameerika ja Briti sõdureid ei mainita otseselt mitte kordagi.


Nagu kolm tilka vett.

SPOILER!


2 comments:

J said...

Noh, Venemaa hinnatuim sõjastrateegia on ju "Jookseme nüüd kõik peale" Või kasutasid nad siin iganenumat ja tõesti Napoleoni aegadesse kuuluvat "Kõnnime kõik uhkelt marsitaktis peale" strateegiat?

Ma ei mäletagi. Ma mäletan ainult bullet time'is mürske ja kukkuvaid veini (?) (ehk oli siiski kuna tegevus siiski venamaal, hoopis viina?) klaase.

Kalmsten said...

Mul isegi pilt sellest ju , kus nad kõnnivad ja meeste keskel on muuseas ilusas marsireas puhkpilli orkester.

Sampanja klaase purunes küll ja tegemist oli ju siiski tsaariarmee kõrgema ohvitserkonnaga, nii-et balli ajal nad ei tohtinud kohe viinast alustada...etikett.exe oli selle ääd-onni nimi...hiljem updeiditi see partorg.com-iks ja ei saa öelda, et uuendustel küll otseselt midagi viga oleks olnud, aga osa vanadest funktsioonidest läks siiski kaduma...