Saturday, December 12, 2009

The Charge of the light brigade e. " Dear Lord - french are inside our lines !!! " - " France is our allie in this war, sire "



Proloog


Njaa... Kergratsaväebrigaadi rünnak on inglaste jaoks vist seiani hell teema ning üks scotsman rääkis selle kohta, et kooliõpikutes oli see Krimmi sõja teemal kõige mahukam peatükk.
Pealiskaudne selgitus oleks umbes selline, et tegemist oli venelaste käest enda kahurite tagasivallutamiseks ette võetud ratsaväerünnakuga, mis lõppes katastroofiga. Peamiselt rünnakukäsus vales kohas asuva koma ning ratsaväeohvitseride piiratud vaatevälja tõttu.
603-st ratsaväelasest tapeti või jäi kadunuks 156 ja haavatute nimekirja läks 122 sõdurit ehk umbes samapalju sõdureid kui palju neid tavaliselt terve lahingu jooksul üldse loojakarja läks.

Filmist

1968. aastal valminud film on aga kõike muud kui midagi vaadatavat - näitlejad on justkui seitsmekümnendatest ajamasinaga kohale veetud pornostaarid ja süžee venib nagu kuketatt.
Harva, kui ma filmi vaadates kannatamatult ootan, et millal kurat need peategelased kõik juppeks lastakse, aga seekord tegin ma seda kuskil 15. filmiminutist saadik.

Noh, Briti armee kohati dementsusesse kalduvad või "Täieliku Lambapea" tiitlile kandideerivad ülimalt siniverelised ohvitserid suudavad küll siin ja seal tuju tõsta, aga need on ainult üksikud hetked selles veidi üle kahe tunni kestvas ja filmilindina jäädvustatud monumendis vaatajavaenulikkusele.
Vahepaladena esitatud lühianimatsioonid on filmi parimad kohad, aga ka nendest ei piisa, et lõpptulemuseks vähegi positiivset muljet jätta.

Madin

Madinat on ainult lõpus ja see piirdub kahe lahinguga, kus esimeses retsitakse jalaväge ja teises siis vastavalt kergeratsaväge.
Väga halb ei ole, aga midagi paeluvat ka mitte - selline veits alla keskmiste hulka kuuluv junnibättõl ja kuna mul oli selleks hetkeks kõrini nii filmist kui ka kogu Briti kunagisest impeeriumist koos oma Robin Guuti-de, Ivanhoe-de ja lahjade ratsavägedega, siis oli lahingute ainukeseks plussiks nende lühidus.


Kokkuvõtteks

Kui teil on igav - minge välja jalutama!

Teil on igav ja jalaluud on murtud - vedage ennast käte abil välja käperdama!

Teil on igav ning lisaks jalgadele on ka käeluud murtud - rullige või nihutage end välja.... eeee.... rullnihkuma ja kaastunnet kerjama!

Issenesest võib alati ka mingit teist filmi vaadata, aga ma arvan, et ma pole ainuke, kellele selline alternatiiv kohe pähe ei tulnud....

Hinnang numbritena:

Songime natuke sõjaajaloos filmina: 3/5- patriootlike vahemultikate eest lisapunkt, aga rohkem pole midagi huvitavat ega mainimisväärset.

Ajaloolise sõjadraamana: 2/5 - ei midagi huvitavat ega mainimisväärset.


Pohmulliga? Raudkindel EI! (-1) - venib, tegevusetus on kohutav ja tegelased näevad välja nagu seksuaalperverdid.


Kokku: 4/11- ei midagi huvitavat ega mainimisväärset, mingil hetkel sebin kusagilt endale 1936. aastal tehtud variandi.


Trash vaatas ja küpsetas - 4,5/5



Selgitav ja suuremaks klikitav graafik.


Kunstniku nägemus teemaalusest madinast, venelaste poolelt vaadatuna.


2 comments:

Trash said...

The Charge of the Light Brigade 9/10

Kalmsten said...

ajastufilmina ok ja paneks umbes sama palju, aga sõjafimina on ta 4/11 nagu ma ka panin.

Muuseas väljaõppe näitamise eest mõtlesin isegi hinnet kraadivõrra kõvemaks kruttida, aga kuna see oli suh't väike osa filmist , siis loobusin ja multikate eest neile juba lisapunn tuli...