Monday, December 21, 2009

Beowulf e. Beowulf VS Octokaktus

Proloog:

Njah, Beowulfi nägin ma esimest korda üliränga pohmelliga TV1000 pealt. Ärevuse ja paanikahoogudega võideldes klammerdusin telekapuldi külge ja see, mis mulle telekast paistis, tundus millegi enneolematult jõhkra ja nii kohutavalt undergroundina, et unustasin sellise pisiasja ära, et 1000 peale aegunud mainstreami ja saastakinu suurt midagi ei näita.
Olgu, see selleks, aga oleks ma siis selle filmiavastuse enda teada jätnud - ei. Otseloomulikult pidin ma paar päeva hiljem naabrimees Tyrkari juurde jooksma ja talle ka seletama, millist mehist fantasy-filmi mu silmad nägema juhtusid.
Igal teol on aga omad tagajärjed ning kui TVtonn uuesti kõnealust filmi näitas, siis seisis Tyrk koos Irinza-nindza ning videomakiga mu flatiukse taga. Generalplan nägi ette The filmi vaatamist ja selle jäädvustamist tulevastele põlvedele.
Edasisel ma pikemalt ei peatu, aga mainin niipalju, et kuskil teisest kinuminutist saadik tahtsin ma tugitooli sisse vajuda ning kuna see puht füüsiliselt võimalik ei olnud, siis üritasin vähemalt teha nägu, nagu oleks tegemist kõrgema brutaal-kunstiga, mille elajalikult vingeid nüansse ja nurki pole igaühe silm võimeline tabama.
Kui arvestada Türgi Mahvia ja tema kalli kaasa kõrvuni irves nägusi, siis ei tulnud see mul eriti veenvalt välja.

Filmist

Kui pohmakast tingitud valearusaamad kõrvale jätta, siis on tegemist igate väärtusliku B-kat. filmiga, mille märksõnadeks võiks olla: Fantaasialend + 1*, Voice Of Christopher Lambert ja Äksõn.
Draamatikat ja muud saasta tuuakse sisse täpselt niipalju, et silma torkab see ainult hoolega vaadates ja on näha, et tegelased üritavad ise ka viilida ning enda read kärmelt ette vuristada, selleks, et jälle saltode viskamise ning mõõgapeksu juurde tagasi pääseda.
Teine ja kindel pluss filmi juures on see, et säästufilmi formaat** on sundinud Lambertit kõvasti artikuleeritumalt kõnelema ning tulemus on erektsioonitekitav. Laused: "Im not one of them", " I'll take the chance " ja "Here and now it's just you and me" jäävad pikemaks ajaks kõrvu helisema ning kevadel võid sa esimese käokukkumise tänu neile maha magada.
Mortal Combatist võetud heliriba mõjub ka tuttava ning seltsimeheliku käepigistusena ning lõpetuseks võib veel öelda, et enamus dialooge on ka puhas kuld.

Tamp

Kuna tegemist on poolekohaga tampimisfilmiga ning teise poolikuna fantasyfilmina, siis on siin esikohal fantastiline kaklus.
Kohe alguses sisse toodud fantasterni teema oleks võinud küll filmi lõpuni kestma jääda, aga see selleks.
Tegelased kolgivad maaaluseid ja maapealseid eluvorme relvade ja võitlustehnikatega, mis on juba ammu inimkonna mälust pühitud ning andke andeks - üks suurimaid vigasid Beowulfi multikas oligi see, et terve filmi jooksul ei raatsitud CGI-d nii palju väänata, et peategelane mõne salto oleks visanud.
Ilma saltodeta ikka Mesilasehundist filmi ei tee ning seetõttu on '99 aasta versioon kõvasti usutavam Beowulfi ekraniseering kui ükski teine.
No tõesti, milleks on sulle vaja võlukrooni, ülimõõka või superhobust, kui sul on võimalik laetalasid mööda saltodega liikudes elukale seljataha pääseda ja siis ta kinni aheldada - nonsense ju?

Kokkuvõte/epiloog

Film on igastahes igale fantasy-žanri sõltlasele kohustuslik omandamislust ning asetseb sammuvõrra enne "Conan The Barbariani".
Muuseas kaasneb Conaniga veel see jama, et ilma Tsjernõrkata ei ole Conan eriti usutav ning "Son Of Conan-it ***" ei vaataks vist mitte keegi, kuna on ju teada, et Arnoldi pojad ei anna kuidagi barbarvägilase mõõtu välja - pole sellist isikupära lihtsalt.
Loota võib ainult, et Lambertile tuleb mõistus pähe ja et ta varsti koos Baker-iga kasvõi mingi "Beowulf VS Siegfried-i" kinodesse lükkab.

Hindeks:

Fantastern - seltskonna/säästuajaviitena 4/5 ehk peaaegu kõik kriteeriumid on täidetud, peale selle, et paar "huvitavamat sorti" legendikäsitlust oleks võin'd nagu veel sisse toppida.

Aksõn-fantasyna: 4/5- film kipub vahepeal lohisema, aga väga kauaks toppama ei jää ning ülejään'd sündmustik on siiski piisavalt tegude- ja jaburate leiutisterohke, nii-et päris rahuldamata ei tohiks ta peale PÖFF-i klemmide ja fantasyvaenuliku elemendi mitte kedagi jätta.

Pohmakaga: (+0) - Lugege Proloog (üleval) läbi.

Kokku: 8/11 - selline tipp-topp ajaviitekas, milles esineb nii muigestseene, kauneid tisse kui ka talutavas võtmes esitatud säästupeksutit.


IMDB. Beowulf (1999)- 3,7(5312 idiots)

Filmi kohta mujalt :

Herr Parbus: "Noh , ütleme nii, et Beowulfi legendiga oli seal ikka väga fantaasiarikkalt ümber käidud, et nagu - fantaasiarikkalik fantaasiarohkus."

Türgi Mahvia: "Et mis sulle nagu päriselt ka meeldib see film või?"

Trash: " Oli teine isegi selline OK meelelahutus, halba sõna ei ütle aga ega kiida ka. "



_______________________________
*
Ameeriklas 90+ toodetud filmi kohta, sest enamasti piirdutakse ikka sellega, et "Vuoh, paneme raisa kosmosesse", "Toome mõne teise filmikarakteri sisse ja paneme nad üllatuseks üksteist tampima" või ""Paneme Tolkieni" ja mõtleme uue keele välja" stiilis pompöössete originaalsusepahvakutega.

**
Säästufilmi vokaaliribad on omette väärtus, sest kuna hilisemaks modimiseks ei ole raha ette nähtud, siis peab kõik õnnestuma juba võttepaigal. Tulemuseks on see, et diktsioon on nii puhas, et selles grammatilisel kujul esinevaid suuri algustähti ja kirjavahemärke saab ilmeksimatult paika panna.

***
Rääkimata "Daughter Of Conanist" ehkki kui sugu peita "Child Of Conani" taha ning trailer teha Tarantino "Ingl. Bast.-i"stiilis, siis ehk veaks välja.

4 comments:

triintaada said...

ma oeln sõnatu.... :D:D:D

Kalmsten said...

Hmm...ja mis täpselt selle sõnatuse elik hämmingu esile kutsus ?

triintaada said...

sest mulle, kui fantaasiafilmide gurule ei meeldi see film teps mitte, uskumatu, et sulle meeldib. selles suhtes, et ma pole veel sellist külge näinud:D:D

Kalmsten said...

hahaha...kui sa hakkasid seda vaatama nagu mingit LOTR-i, siis muidugi ei meeldi, aga võtmesõna on siiski - B- Kat.

Muuseas Bioloogiline pool on LOTR-iga suh't samal tasemel ja kohati isegi parem ning rahahunnikute asemel "fantaasialennu" kasutamine pole üldse halb variant.