Thursday, December 17, 2009

Ofelas/Veiviseren e. "maakeeli" Pathfinder (1987)

Proloog

Ofelas-t käisin isaga Lindakivi (vist) kinos vaatamas, olin siis kuskil 9 või 10 aastane ning arvatavasti ootasin hoopis J.F.Cooper-i "Rajaleidja "põhjal vändatud indiaanikat. Igastahes oli mu pettumus suur, kui Haukasilm/Rajaleidja asemel mingid... tegelased... letti lükati ning kui ma õigesti mäletan, siis meeldis mulle filmis ainult üks stseen ja lõpustseenide ajal ma praktiliselt juba magasin.
Üleeile, otsides Pathfinderi algversiooni, nägin Wikis filmiposterit ja vedasin hetkega niidid kokku - seiani ei mõista, et mis seal nii tuttavat tundus - ja otsustasin filmile veel teise võimaluse anda, kuna 2007. aasta versioonist ei saanud ta kindlasti halvem olla.

Filmist - anatoomia

Film baseerub väidetavalt 1000 - e aasta tagusel pärimuslool.
Enamik filmist suudeti üles võtta Norra mägedes, täpsemalt Finnmarksviddal ning seda kuni -47 kraadises külmas.
Filmitegelastest enamus olid ka ise saamid ning kui lause alguses öeldu kõrvale jätta, siis peamiselt saatis filmimist üks ikaldus teise järel. Näitusena keeldus aparatuur säänses külmas töötamast, kaskadöörid keeldusid oma kohustusi täitmast ning kõik muud jamad, mis ekstreemsetes oludes filmimist ikka saadavad, aga tulemus oli selle-eest rohkem kui asjalik ning 1988. aastal tunnistati norralase Nils Gaupi poolt vändatud film oscari vääriliseks kui parim võõrkeelne kinuteos.

Filmist - muljetus


Kui tavaliselt üritatakse igasugustest väikerahvastest tehtud filmides kõik etnilised eripärad ja nende tutvustamine mahutada maksimaalselt kümne minuti raamidesse - et kinupublik igavusest ära ei sureks - siis Ofelas-es oligi pool rõhust tollaste põhjamaa rahvaste eluolul ning tšuudide rünnak oli edasiviivaks jõuks, mis andis võimalusi aina rohkem ja rohkem tolleagsest külaelust, inimeste napakavõitu käitumisest, arusaamadest ja tõekspidamistest jutustamiseks.
Mitte, et kumbki tegevus oleks teist segama hakanud, aga kui legend rääkis tšuudide poolsest rüüsteretkest, siis filmis moodustas see ainult 50 % kogukupatusest.*

Ülesehitus oli üks parimaid, mis viimasel ajal silme eest läbi jooksnud, ehk teisisõnu oli filmil säänne vedamine, et esimese plaadi (ca 41 minutit) lõppedes arvasin ma, et midagi on valesti, sest ajataju oli kadunud kuskile lumistele Norra mäenõlvadele.

Samuti oli tegemist parima nn. "lõpuäksõniga", sest tee mis tahad, film oli põnev ja kaasakiskuvusaste oli laes ning järjekordselt leidsin tõestust oma väidetele, et film peab olema vaadatav ükskõik milliselt ekraanilt** ja lollid vabandused teemal, et tegemist ongi ainult kinos vaatamiseks mõeldud filmiga, näitavad lihtsalt seda, et film on eriehvektide taha peidetud junn ning mitte midagi enamat.

Samuti pean tunnistama, et ehkki olen juba ammu täheldanud enda juures kahtlustäratavaid tendentse sentimentaalsusele, võtsid need mainitud linateose vaatamisel enneolematu mõõtme ning õnneliku lõpu saabudes pidin ennast vägisi tagasi hoidma, et mitte veekalkvel silmadega püsti tõusta ja plaksutama hakata - päriselt kusjuures.

Lõpetuseks

Filmi märksõnadeks on kahtlemata - usutav, kaasakiskuv, suurepärane teostus.
Ei mingit 3D-d*** ega peadpööritama panevaid eriefekte, vaid lihtsalte vahendite ja mõnede üliheade kaskadööritrikkidega saavutatud meisterlikkus ja absoluutse väärtmeelelahutuse hulka kuuluv väärtfilm.

Hinnang numbrite abil

Lihtsalt-vaatan-üle-filmina : 5/5 e. täiesti ootamatu ja üllatav vaatamiselamus, alla maksimumi ei mängi kuidagi välja.

Seiklusdraamana: 5/5 - oli dramaatikat, oli seikluslik, isegi äksõn oli olemas ja seda kõike just täpselt niipalju kui vaja.

Pohmelliga?: (+0) ei läheb raisk, liiga kaasakiskuv ja emotsioone üles rebiv.

Kokku: 10/11 e. igale vanakooli filmarile kohustuslik ja samuti igale 3D sõltlasest ja Cinamoni sissekirjutust omavale popcornerile.

PS.Trash raisk, vaata üle ja kriba! Soovitusest või ettepanekust on asi kaugel!
Poliitiliselt ebakorrektse filmiblogi omanikule peaks see ka suh't meeltmööda olema - ma arvan vähemalt.


IMDB: 7.6 (2086 votes)
Wikipedia (spoiler!)
Lühikokkuvõtlik fännivideo, mis om häste tehtü.

________________________________
*
Pole ime, et see mulle tatikana ei meeldinud.
**
Ipod-id, elektronkellad ja telefonid jätame esialgu välja.
***
Kui uusversiooni põhirõhk oli pandud tampimistele ja lõpp filmiti lihtsalt kähku ära, siis algversioonis oli põhirõhk kõigil filmikomponentidel korraga.
Ma ei taha öelda, et erinevate ajastute filmide võrdlemine on midagi muud kui puhas idiootsus, aga screenshottide tegemisel uusversioonist hakkas silma, et ka lahingud olid haltuurakorras linti võetud.
Täpsemalt- puudus igasugune koreograafia, ehk siis pidevalt oli ekraanil ainult kellegi selg või käsi või lihtsalt kiivrisarv. Kogu madin oligi üles ehitatud selle, et igas kaadris lendaks pildil lillakaspunane verejuga, ülejäänu oli jäetud absoluutselt juhuslikkuse hooleks, "natuke" nõme eksole, aga esimesel vaatamiskorral jättis kuradi hea mulje, teisel hablasin juba süsteemi või "sammu" ära.
Et tegelikult ei ole arvutiga häkkimine halb, aga kui kogu kinu ainult sellega piirdub, siis on tegemist ikkagi......(Täida ise)

















No comments: