Sunday, March 13, 2011

Beowulf and Grendel e. endiselt on mu nimi Beowulf

Hommik:

Oma lemmikfilmidest on nagu ikka kõvasti raskem kirjutada kui mingitest juhtmevabastuse eesmärgil silme ette veetud kindodest ning seetõttu valmistusin ka B/G postiks pikalt ja põhjalikult nagu muistne vägilane kunagi.
Alustuseks ma ärkasin üles, kõhvisin võitlusmoraali tugevdamiseks sisse 5 sigaretti, loputasin ööjooksul suhulõpnud trollilaibast jäänud leha ohtra kohviga minema ning meeleoluloomiseks surusin playlisti varjaagi-metalit viljeleva bändi nimega Fferyllt * ning tundsin juba kõrvaklappe pähe surudes, kuidas iidsed ruunid kui sõnad, peakolust näpuotste poole mühisesid ning ma võin vanduda , et toanurgast kostis muiste lahingusarve sõjakas hüüd.

Film:

2005-l aastal Taani-Inglismaa-Islandi koostöös valminud film on vist kõige äkõnivaesem muinaskangelase film, mida mu silmad nägema on juhtunud ning ei saa sugugi öelda, et tegemist oleks selle halva küljega.
Rahulikus tempos laialihargnev lugu baseerub legendaarse kangelase Beowulfi lool kuid säilitab algkuju ainult raamistikus.
Sisu poolest on tegemist siiani kõige omanäolisema legenditöötlusega, mis põhjamaade mütoloogiast kinolinale on jõudnud, ehk siis näiteks Grendeli kättemaksuaktsiooni tagamaid näidatakse sellise nurga alt, et Beowulf mõjub pigem vahelesegajana, kes võiks oma asjadega tegeleda või isegi ülekohtu tegija sulasena, aga mitte vaatajate jaoks oodatud õilsa kollitapjana .
Tegijate poolt osavalt valitud neutraalne vaatenurk säilib kogu filmi ning tekitab raskusi poolte valmisega, sest isegi kui kuningas Hrotghar pole olnud alati hukkamõistetu rollis, ei ole ta ka olnud kangelane mitte üheski isegi õrnalt Beowulfi legendi puudutavas filmis/loos. Säravaks kangelaseks on alati olnud sädeleva mõõgaga geati-vägilane Beowulf, kuid siin filmis ta sella tiitli kõrgusele ei ulatu.

Hinnang numbris, lisamölas:

Viikingi ja kollifilmina: 5/5 e. tegijad on enesele selgeks teinud, et milleks nad on võimelised ja milleks mitte ning ehkki kohati kipub lugu nagu kuhugi ära kaduma ja siin-seal oli kergeid möödapanekuid on tegemist siiski tipptasemel tööga.

Dramaatilise Fantasy-äksõnina: 4/5 . e. ennem mainitud laialivalguvus kisub kohati tempo liiga alla ning selle kristluse osa arvelt oleks saanud vabalt lugu paremini liikvel hoida, kuna valge Kristuse maaletulek oli küll huvitav, aga polnud ka samas just eriti oluline.

Kokku: 9/10 e. Grendelipoolse vaatenurga rõhutamine ja tema tutvustamine nõiaplika Selma karakteri läbi on see mis paneb kaalukausid muutuma ning muudab filmi kangelasfilmiks ilma kangelaseta ja vaata see on see mis paigutab selle kino parimate hulka.

_________________________________

Beowulf & Grendel
(UK-DMK-Ice 2005)


Trash: 7/10

Rotten Tomatoes(Tomatometer)
: 48 %
IMDB: 6,1/10 (7905 v.)



2 comments:

J said...

Endal oli plaan vaadata seda filmi ja siis otsa 2005. aasta multikat, aga asi jõudis nii kaugele, et panime käima selle, vaatasime ära, jäime rahule, siis klõpsisime natuke 2005. aasta digitaalse angelina jolie filmi ja otsustasime, et mõni teine kord. Et no mitte seda Beowulfi ja Grendeli filmi head järelatmosfääri ära rikkuda.

See oli ikka hea film ja need digitaalsed Beowulfi persekannikad ja ringi käpslev Angelina Jolie, kes väidab, et ta on koletis, mida too teine multikas pakkus, no ei. Ehk kunagi. Tulevikus. Või kauges tulevikus.

Kalmsten said...

Multikas kõlbab vaadata umbes poole pealt, ehk siis kui see imelik ollus, kes miskipärast on Grendeliks nimetatud, on maha löödud, siis hakkab tasapisi jooksma, keegi ei räpi enam ning lõpptulemusena pole üldse paha.