Tuesday, March 1, 2011

Stara Basn e. Aeg, mil päike oli jumalaks.

Stara Basn-i näol on tegemist siis sellise väheesineva nähtusega nagu viikingifilm ning selle otsimist alustasin ma juba rohkem kui kahe aastajagu päevi tagasi.
Miks - sest tegemist on küll vähemalt kohalikes oludes suht tundmatu kinofilmiga, aga nii mõneski välismaises ja inimkeelses foorumis on seda kõigi aegade parimaks viikingifilmiks nimetatud ja tuleb välja, et mitte tühja.
Parim või mitte, aga igastahes tundub, et viikingifilmide tegemine hakkab tasapisi Ameerikast Euroopasse kanduma ning seda teps mitte tänu norrakatele, kellel viikingitemaatikas justkui monopol peaks olema. Mainitud rahvusisendid on küll olnud osalised Gunnlaugssoni Kaarnatriloogia ja Útlaginni tegemisel milledest viimane on ilma Gisla saagat tundmata pea sama arusaamatu kui Etruski keelne mp3-e kasutusjuhend ja Sovjetiblokiga tehti sõpruseraames ka I Na Kamnjah Rastut Derevah, kuid päris omal algatusel on hakkama saadud seiani vaid ühe kinoga ning see - Sigurd Drakedreper - on mul veel (VIST!) nägemata, aga pidi selline lastekas ja üsna mööda olema

Stara Basn* ehk Muistne lugu on valminud Poolas ja paistab silma äärmiselt detailse ning hea minekuga süžee poolest ning filmi nõrgeimad kohad on paar liiga kiiresti lahenevat-lahkhelisevat momenti ning rahapuudusest tekkinud tehnilised vead pildikvaliteedis. Muidu on vaeva nähtud kõvasti - külad, turvised, kindlused, laevad ja nii edasi - ükski neist ei haise otseselt plastmassi või treial Valdeku järele ning selle-eest tuleb tänada Polish Jomsviking nimelist mõõgameeste liitu, kellega filmi tegemisel kõvasti ja igal rindel koostööd tehti.
Filmi lugu ma ette jutustama ei hakka, aga eks teadjamad inimesed juba haistavad isegi, et tegemist tuleb nii vihavaenu, reetmise, pärilusõiguste ja armastusega, mis imekombel ei olegi kolmnurkne ning et üldplaanis pole selle mitte kuradimatki tähtsust. Mitte, et see halb oleks - umbes, pigem täpselt vastupidi, ehk šüzee on hea, aga pealevajuv ajastufilmi formaat surub selle tahaplaanile.
Lisaks eelpool nimetatule mängitakse veel jumalate ja nõidusega ning ajalooainelise filmina on tegemist tõsisemat sorti vääriskiviga, kus on väga suur rõhk muinasaegsete kommete ja tavade kiirel, kuid pädeval briifimisel.

Olen rahul, rahuldatud ning igatepidi valmis Jerzy Hoffman-ile ausammast püstitama, kuna tegemist on tõesti filmiga, mis sisaldab momente, mille puhul võiks sõna "moment" kirjutada suurte tähtedega ning mille märksõnaks võiks olla täiuslikkus, kui vaid lõpus oleks suudetud enda näpukesed arvutigraafikast eemale hoida.
Mitte, et mulle lõpplahendus ei meeldiks, see andis hea vastuse sellele, kui suurt rõhku mängivadjumalad filmi stooris kuid usun, et seda oleks saanud ka
teha ilma vildakasse pixlihoorlusse laskumata.

Hinnang numbris, lisamölas:

Viikingifilmina: 5/5 e. viikingeid mänginud poola taaskehastajad-mõõgamehed olid igate viis pluss ning kogu teema kõige suuremaks veaks oli üks sarvedega kiiver ning naeratav sihverplaat ründava ratsasalga keskel.

Pseudoajaloolise draamafilmina: 5/5 e. Euroopa maakamaral seismine paneb lauslollustest hoiduma ning eneseiroonia on minu vaateväljas alati teretulnud ning saluteerimisele kuuluv nähtus.

Kokku: 10/10 e. Kui pidada The War Lord-i viikingifilmiks, siis on Stara Basn-i näol tegemist vaata, et kõige parema viikingifilmiga läbi aegade, kui aga TWL-i sellleks mitte pidada, siis on Stara Basn vaieldamatult number üks.

Stara Basn - Kiedy slonce bylo bogiem (POL 2003);

*Stara Basn peaks otsetõlkes tähendama hoopis
Vana Torn-i, aga otsutasin libedale teele minna. Tulemuseks, siis - Muistne Lugu, Ehk Aeg, Mil Päike Oli Jumalaks. Kui kellegil on kobisemist, siis tulistagu, aga tulgu ka paremaga välja.

IMDB:
5, 3/10 (396 votes)
Wikipedia

Die Wikinger - Angriff der Nordmänner
;














Kärajad Poolas
Subakaid ei õnnestunud selle filmijupile külg epanna, aga see naasama ka tore vaadata. Teemaks on sõttaminek ja selleks otstarbeks juhi valmimine.


3 comments:

Gendri said...

Kahel pildil on kaks vana sõpra: DeNiro ja Malkovich.
Haippisid selle teose nii heaks, et tahaks ka näha nüüd!

Trash said...

Mul on ka üks rariteetsem Islandi viikingifilm kusagil kapinurgal, audio variandid aga vaid vene või islandi. Ei muud.

Kalmsten said...

Gendri
Nu see see kirjutamise mõte ongi, et huvi tekitada...anna aga hagu!

Trash
Ma pakun, et see kapinurga film on Ütläginn, mille ma postis ekslikult Norra filmiks tituleerisin. Sellele on tehtud kunagi subakad, kuna ma olen selle filmi VHS-i laenutusest võtnud ning isegi natuke aru saanud. A vb oligi Vene dublaaž.