Friday, July 22, 2011

Hviti Vikingurinn e. Valgenahaliselt valge viiking


Valge Viiking on nagu pealkirigi ütleb, üks rassistlik film valgest viikingist, kes läheb neegerviikingite juurde ning ütleb, et te ei saa viikingid olla, kuna te olete valet värvi alaminimesed ja viiking saab olla ainult valge. Pärast seda paneb valge viiking poole aafrikast kõrvadele ning teise poole saadab hiina tossuvabrikutesse orjatööle. Filmi peasponsoriteks olid nii KKK kui ka John McCain ning Lõuna Osariikides on see koolide kohustulikus õppeprogrammis, vat nii.

Aafrika retsimise vahele mahub ka Norra kuningas, Olaf Püha, kes peab oma rahva ristimise eesmärgil verist ristiretke selle sama rahva vastu, räägib Valge Kristuse kujuga ning röövib peale paganlike pulmade laialajamist pruudi, Embla, kes on juhtumisi fimi peategelase, Askuri, naine.
Saades teada, et Askur on Islandi Targeima Vanema poeg, annab ta poisile võimaluse Embla tagasi saada, aga enne peab poiss laskma ennast ristida ning sama operatsiooni läbi viima ka oma kodusaarel. Paraku on, aga asjad nii, et Askur ei suuda kristlust just väga tõsiselt võtta, tema suursugune isa pole teda kordagi oma silmaga näinud, tema vennale ei meeldi temast vanema mantlipärija olemasolu ning Islandlased pole Kristlusest eriti vaimustatud ning võimalik, et Olafil on ka Emblaga hoopis omad plaanid - seis on nadi nagu öeldakse.

Kolmas osa siis Hrafn Gunlaugssoni kaarnatriloogiast ning ei saa öelda, et oleks halvem kui esimene, aga teisele jääb alla. Filmile, kui ajastu või mingit kultuuri tutvustavale filmile ei ole midagi ette heita ning nii siin-kui-seal nimetatakse seda kõige autentsemaks viikingifilmiks - millele siinkribaja vastu ei vaidle - aga filmi kui põnevusfilmi kohapealt esineb kõvasti puudujääke. On huvitav - on, aga kohati on teos isegi Islandi fimi kohta liiga hüplik ja mõned probleemilahendused kole lihtsakoelised. Selles mõttes lihtsakoelised, et modernse ja küünilise inimesena ei suuda ma uskuda kuidagi nende toimimisse, aga mene tea...Kristus tekitas ka ju sensatsiooni oma kolm-päeva-hiljem-tõusen-surnust-üles värgiga.

H: 8/10 e. te saite muidugi kõik aru, et see esimene lõik on lihtsalt küündimatu möla ning varahommikune katse huumorit aretada ja sõnapaar "valge viiking" tähendab ristitud viikingit.

Kaarnatriloogia eelmised osad

The Flight Of The Racen: 5/11
The Shadow OfThe Raven(Kompotis): 9/10
The White Viking/Embla - The White Viking(US)
(Norway -Denmark-Sweden 1991)

IMDB: 5,8/10


Film youtube-s, Eng subadega. Playlisti link.

No comments: