Monday, July 4, 2011

Last Valley e. Sõjamees Vs Rahumees Vs Külamees



Michael Caine

...on olnud üks mu pikaajalisi lemmikuid ning nii parim ameerikamaa komöödia, kui ka parim WWII kõrilõikajatebande film* on tema osalusega. Eelnenud kahele - millest teise vast sõjafilmisõbrad une pealt ja ilma sügavama kirjelduseta ära tunnevad - võib vabalt lisada ka osaluse parimas 30-e aastasest sõjast pajatavas filmis, ehk siis selles filmis millele ma praegu sissejuhatust kokku keevitan.

*
Edit : ja otseloomulikult mängis Dirty Dozenis hoopis see kurjema näoga us-sõjafilmide esikaadrimees ...mea culpa. Mis kuradi filmi ma küll silmas pidasin...
Edit.2 : Kotkas On Laskunud oli see kino ja kirjutamisjärjekorras seisab see juba jupimat-jupimat aega.


30 aastane sõda

....oli viimane suurem ususõda Euroopas, mis jõudis lõpuks sellisesse faasi, kus mingil hetkel ei teadnud enam keegi osalejatest, ega ka mitte kõrvaltvaatajest, et kelle poolt ta sõdib, sest pooled vahetusid ülehelikiirusega ning mis hetkel peamine - palka polnud palgasõduritele väljamaksta mitte ühelgi sõdival poolel.
Tulemusena laastasid rüüstajate salgad terve Saksamaa, ehk siis kõik kust midagi võtta oli rööviti tühjaks ning põletati maha, et vaenlased, kelleks olid tihtipeale eilsed sõbrad, sama teha ei saaks. Tulemuseks siis - inimasustusest puhas maa, näljahäda, katk jne.

Last Valley

... räägibki endisest õpetlasest nimega Live(Omar Sharif), kes mööda maad ringikerjates satub peidetud metsakülla, mis on kogemata rüüstajatest puutumata jäänud.
Paraku püsib see puutumatuna veel vaid lühikest aega, kuna kohe peale teda saabuvad sinna ka The Captain-i(Michael Caine) nimelise sõjapealiku juhitud palgasõdurite jõuk. Külaelanike õnneks suudab Live veenda Kaptenit, et kuna talv on tulekul, siis oleks talle kõige targem sinna külla talvituma jääda - umbes nagu turvameeskond või midagi sellist, ehk siis tasuks oleks naised, toit, jook ja peavari.
Aga kuna kevad on kauge,ohutunne kaob kiirelt, suhted on juhuse asi ja aeg venib sellistes olukordades nagu puder läbi lukuaugu, siis ei möödu ka elu orus ilma konfliktideta ning tülid leiavad aset nii sõjasalga enda ridade, The Captain-i suhetes külavanemaga kui ka sõdurite ja külaelanike vahel üldiselt...

Lõpetuseks veel tekstiriba: Michael Caine counts “The Last Valley” as one of his favourites among his films. (in70mm.com)

H: 9/10 e. ehkki lugu on hea, Michael Caine nagu ikka midagi militaar-Bondi taolist ja tema rolliesitus äärmiselt veenev, kipub kogu kupatus natuke hapuks minema - ülivähesel määral, aga siiski ning paar liiga etteaimatavalt käituvat ja must-valget karakterit ei laseks mul filmile maksimumpunkte anda. Masterpiece küll, aga apsakatega, ehk siis"tegijal juhtub" nagu öeldakse.

PS. Enne või kasvõi peale filmi lugemiseks soovitaks omaltpoolt veel raamatut "Libahundid".


Fimiveeb: 6,75/10
IMDB: 7,2/10


Spoilerdav kompa !!!

4 comments:

Kober said...

Huvi tekitatud.

Kalmsten said...

nunuh, kui juba - "Ma ei viitsi neid ajaloolisi eriti vahtida" - tegelases huvi tekitatud on, siis on post korda läinud. :)

Kober said...

Eks see ajalugu ole üks lai mõiste ka. Kuidagi mulle 19. sajand oma aristokraatliku punnitatusega kohe tõesti peale ei lähe ja mõni periood veel. Aga kaugem aeg ja kui on madistamist, mitte ninnu-nännutamist (musketärid :P) siis juba toidab.
Näiteks "Aguirre, der Zorn Gottes" on nõks varasemast ajast kui 30-aastane sõda ja no mida filmi!! :D

Kalmsten said...

Sitsi ja satsi sajandid meeldivad ainult lauamängur Ovele ja ma loodan, et see on mingi kasvufaas, mis läheb kiiresti üle.
Jumala Raevu ma põlgasin kunagi ära, kuna sõber väitis, et see on saksa keelse pealugemisega. Alustan juba vigade paranduse esimese faasiga..... :)