Friday, November 6, 2009

Hooligan e. Briti impeeriumi kadunud hiilgus...

1985 aastal valminud dokfilm jalgpalli huligaanidest mõjus omal ajal shokeerivalt nii briti impeeriumi jäänustel kui ka mujal Euroopas.
Probleemiks oli see, et kui kohustuslikus korras reaalsust eitav meedia oli kirjeldanud Hooligane kui "Rassistlike Skinhead-e" ja "üksikuid väikseid jobukakkude gruppe", kes "kohe-kohe" paika pannakse siis film näitas mitmekümne liikmelisi ja isegi mingil määral organiseeritud rünnakgruppe kes linnast linna oma lemmikmeeskondi saatsid ja vastaspoole hoolsidega massiivseid rusikalahinguid pidasid.

Võrdluseks võib mainida, et umbes samasuguse shoki sai ka Eesti avalikkus seoses aprillimäsuga kus järsku avastati, et "mõnest üksikust tohlajohlakast" ja " muldvanadest punaveteranidest "on saanud üleöö mõnethandepealine kõikepurustav hord.

Film ise on nõrk, natukene räägitakse küll vutihuulide ajaloost, aga kuna see põhineb ainult paaril dushijoonistusel, suvalisel filmilõigul piljardimängust ning maksimaalselt 20 lausel siis ei saa seda isegi parima tahtmise juures pidada mitte ajaloolist tausta tutvustavaks osaks, vaid lihtsalt filmitäiteks virutatud vahejupiks ja "Kuna tegelikult on jalkahuulide näol ju tegemist siiski lihtsalt ühe osana igasugustest rusikakangelaste gruppidest, kes lihtsalt ennast rohkem avalikkusele demonstreerivad" siis polnud neilt ju ka midagi erilist küsida ning enamus filmist joostigi lihtsalt poistel kaameraga järel.

Üks moment siiki oli mis mulle silma jäi.
Nimelt küsitakse ühelt kutilt selle kohta, et miks on mustanahalisi hooligane palju vähem kui valgeid.
Vastuseks kõlab igate aus ja loogiline jutt mustade, valgete ja asiaadikogukondade kooseksisteerimise teemal ja - "oh sa püha müristus"- selle taustaks polegi hiljem meeldetuletavat haakristi lippu monteeritud, rääkimata pooletunnisest "selgitavast" arhiivikaadrist, milles näidatakse Auschwitzi koonduslaagrit.
Ja kõigele lisaks oleks tulnud selline küsimus esitada ikka mõnele "BNF"*-i mehele, kellel on haakrist otsaette tatoveeritud, aga mitte mingile nunnukutsu välimust omavale tüüble ....häbi Thames ...häbi ma ütlen!


Kokkuvõtteks

Aga jeh...ei midagi väga huvitavavat ja pigem nõrk kui keskpärane, aga kuna ta kestab alla tunni siis ei ole vaatamine eriti tervist kahjustav.
Miinimumbaas, aga siiski....

Hinnang

Sa-saad-targemaks-vilmina : 2/5 e. EI saa, nii palju teab vast igaüks juba kellega nende näol tegemist on.
Dokumentaalfilmina: 3,5/5 e. tundub, et tegijad ei saanud ise ka aru, et kas nad peavad esitama huligaane mõttetute ja ohututena või vastupidi...
Pohmakaga?:(-0,5) Ei ole mõtet sest võib tekitada mõttetegvuse kiirenemist ja see pole hea.

Kokku: 5/11 - see ei ole hariv, see ei ole huvitav, seal pole seksi ja keskpärase tudengiprojekti maitse on ka man'.

Mujal ilmas.

Trash rääkse kah - seal! Hindas kah - nii: 2/5 !
PS. Blog.tr.ee search ei leidnud seda isegi siis üles, kui pealkirjale paar tunnussõna juurde lisasin. Pildivargus tuleb kasuks Virgo !
_________________________
*BNF- British National Front.

Kaanekujundus on küll asine ja
100 % reeglitekohane!

Sellist tüüpi poleks üldse tohtinud näidata,
rääkimata talle küsimuste esitamisest.

No comments: