Sunday, October 11, 2009

District 9 e. koledad tulnukad ilma Elviseta.

Otsustasin siis ka sellest hirmuäratavalt ehvektiivse keskpöördega vilmist kirjutada.

Esineb spoilereid.

Osa I

Planeedi Maa atmosfääri sisenevad kosmoselaevad, mis ei reageeri mitte grammigi inimeste tähelepanuavaldustele erinevates formeeringutes.
Kuni mingihetk saab niigi kannatlikel inimestel siiber ning otsustavalt murtakse laevadesse sisse ja tiritakse äälienid nendest välja - maapeale viimise eesmärgil.

Kuna tulnukad keelduvad endiselt koostööst, siis paigutakse nad kiirelt getosese ning oma olemuseastmelt lükatakse loomadega ühte patta ning jäetaks ju isegi rahule, kui nad nii tülikad ei oleks.
Kuna nad süüa ei kõlba, siis lihaloomadena kasu neist pole ning sõnakuulmatus nullib ka võimaluse neid ühiskonna hüvanguks tööloomadena kasutada.

Tulemusena tekib kiirelt suhtumine neisse kui mingitesse parasiitidesse, kellel igasugune kasutegur puudub, aga kahju teevad selle eest kuhjaga. Pealegi näevad nad ilged välja.

Välimus ja kasulikkusaste dikteerivad inimeste otsused ning tulemuseks on plaan nad algsest maaletoomiskohast mujale asustada, et nendega vähemalt jama ei oleks.
Moraalikoht e. kõigepealt võetakse mänguasjad kastist välja ja pärast, kui mängimisest ära tüdinetakse, pannakse nad korralikult kasti tagasi või lihtsalt kuhugi, kus nad jalus pole. (Voodi alla! ;))

Selleks ajaks on limukate populaarsusaste langenud peaaegu rottide tasemele.

Filmi peategelane on üks kontorirotist esteetkusipea, kellele antakse ülesanne läbiviia deporteerimise avalik/ametlik osa, ehk siis ta peab kaamera ees viisakas ja ametlikus vormis meelelahutuslik välja nägema ning näitama, et tulnukate reservaati transamine toimub peaaegu, et inimlaste lasteaeda viimisena.

Kogu protsessi ametlik osa seisneb limuskitele kolimispaberite kättejagamises ja nende allkirjastamiseks, mille käigus kasutatakse ülesõitmismeetodit ehk need, kes ei kirjuta, elimineeritakse või vahistatakse seadusliku korralduse mitte täitmise eest.

Sisenemine slummi käib muidugi täpselt nii nagu direktiivides ette nähtud ehk siis soomukitega sõidetakse getosse sisse ja asutakse ülbitsemise ja kaamera ees esinemisega tegelema.

Näiteks mingist kuurist haudelava avastamise käigus näidatakse limuka vastset, siis seda, kuidas teda mingi kurat-teab mis organi ära kaksamise käigus vaikselt magama panna ning visatakse vaikselt magav ning kiunudes tõmblev tulnukavastne haudekuuri tagasi.
Otseloomulikult ei oleks selline aeglane tegutsemine eriti praktiline ning protsessi lihtsustamiseks tekitatakse leegiheitjat kasutades kerge kuuripalang, taustaks seest kostev "kassikontsert".

Kui ennasttäis ja edutamisootuses valgekrae mingi ebamaise möksiga kokku puutub, siis on selge, et edasi saab minna ainult halvemaks ning nii see muidugi ka on.

Stopp! Mölapaus!

Esimese poole kohapealt kokkuvõttes siis vilm, mis koos korraliku eelsuunamisega teemasse võiks anda värvi mingite loomõiguslaste või ka loomakaitsjate kokkutulekule, aga oleks samas ka tavainimesele vastuvõetavalt ja arusaadavalt esitatud.

II osa vilmist

Esimese vilmiosa võltsdokkari raamid kaovad ning lirtsudes maandutakse ulme-plätseri nimelise sõnnikukuhja sisse, millest välja saamise nimel isegi ei rabeleta.

See on pldse äärmiselt ebahuvitav kuid siiski pöördeline süžeekäik, nimelt tulevad selle käigus esile ka need puudused, mis feikdokkari puhul eriti olulised poleks.
Nagu näitke see, et karakteritutvustus on olematuks jäänud - selle kiirkorras menetlemine teeb muidugi asjad veel hullemaks ja lisana ning vilmiläbivana veel see, et hunnik muidu varju jäänud vastamata küsimusi tõuseb esile ning tambib jalaga näkku igal sekundil, mi'l see idiootsus silme eest läbi jookseb -aeglaselt jookseb raisk...

Lõpus hakati veel südant ka lõhestama ja kogu kupatus kadus allapoole vana kurja vanaema elupaika... Saast - pole nagu midagi muud eriti öelda ega arvata.

Muuseas võib mu arvamus natuke ebaadekvaatne olla, aga mitte oluliselt -
point lihtsalt see, et ma vaatasin vilmi VidCam versioonina, mis andis esimesele vilmipoolikule tohutult juurde ja teisest kruvis maha, aga see pole oluline, kuna ehvektide kvaliteet pole mulle sita sisu ja teostuse puhul kunagi eriti oluline olnud.

Hinne:

Esimene pool: 4/5- polnud ülds halb nurk, näitamiseks,et kuidas kasutegurita tegelased suh't kiirelt närvidele hakkavad käima.
Teine pool:1/5- sitt plätser, sitt ulmekas, sitt suhtedraama etc.
Pohmelli vilm? Isegi mitte siis, kui ta oleks lõpuni algusraamidesse jäänud. (-1)

Kogusumma: 5/11 umbes nagu põrmust oleme võetud ja põrmuks me ka saame, käib ka selle kinuteose kohta umbehäste.

Varem ilmunud ja hinnatud:
Omasmullis : 7/10
Ninja Robot : Mingi mittemidagiütlev kubism- võimalik, et tähendab keskpärasust.




No comments: